Et forslag om å flytte det planlagte verdensarvsenteret fra Nes til Gardsøya ble lagt frem for kommunestyrerepresentantene torsdag.

Kommunen vedtok i 2007 at det skulle bygges et verdensarvsenter på Nes. Antall besøkende til Vega har skutt i taket siden den gang. Fra 5000 besøkende i 2004 til mellom 30.000 og 40.000 i 2015.

– Vi har noen utfordringer når det gjelder selve bygget. I utgangspunktet var det tegnet inn fire kontor, nå får vi i hvert fall ti. Vi er inne i en prosess der det skal være felles utstilling for alle verdensarvsteder, bare dette krever stor plass. Nå er det et arealbehov på 975 kvadrat, sier ordfører Andre Møller og viser til at det er kort avstand mellom Nes og Gardsøya.

Møller sier det blir langt mer boltreplass ved å flytte verdensarvsenteret. De vil ha havn, fiskerinæring og reiselivsnæring til Gardsøya. Bare på moloen er det 12 tomter.

– Hvis vi sier vi vil ønske å bygge på denne tomta så skal dere 18. desember få et forslag til bygg og med byggestart i september, sier Møller henvendt til kommunestyret og sier dette ikke vil forsinke prosjektet.

Den 23. november ble det klart at verdensarvsenteret er fullfinansiert etter at det i siste liten kom inn i statsbudsjettet for 2016 med seks millioner kroner.

Les mer i Brønnøysunds Avis lørdag