Riving og ombygging av et naust på Lånan i Vega kommune skal ha blitt utført uten tillatelse i 2012. Tiltaket ble utført i strid med plan- og bygningsloven og bestemmelser i kommuneplanen, mener kommunen. Rådmannen skriver i sin innstilling til formannskapet at tiltakshaver Erna Ødegård og ansvarlig utførende begge skal ilegges et overtredelsesgebyr på 15.000 kroner hver. Rådmannen understreker at ileggelse av et overtredelsesgebyr ikke er en straff, men et gebyr kommunen etter fritt skjønn kan og bør bruke der det er hensiktsmessig, blant annet av allmennpreventive hensyn.

Ødegård har svart skriftlig til kommunen. Hun skriver at hun forsto det slik at det etter politisk behandling av saken i 2013 ble gitt tillatelse til tiltaket i etterkant, men at det kunne vurderes ileggelse av et overtredelsesgebyr. Hun redegjør for at bygningen kun ble delvis revet og nyoppført. Ettersom vinterstormer og høyrere vannstand i havet hadde medført råte på pilarene og i gulvet og at det derfor ikke ville vært forsvarlig å avslutte arbeidene og la naustet stå i denne tilstanden.

Hun viser også til at det har gått to år siden hun hørte fra kommunen sist i denne saken. I løpet av disse årene har brygga vært flittig brukt til formidling av den gamle kulturarven med ærfugldrift. Hun mener det ikke ville vært forsvarlig å bruke brygga uten restaureringsarbeidet som ble utført.

- Når saken nå uventet kommer opp på nytt med forhåndsvarsel om ileggelse av overtredelsesgebyr, er det et tungt slag for meg og det arbeidet vi som fuglevoktere er flere om å legge ned på Lånan for å ivareta verdensarven og bringe inn turister som også kommer øvrige deler av Vegaøyan til gode, skriver Ødegård.

Hun ber samtidig om at overtredelesegebyr ikke ilegges og at saken nå avsluttes.

Saken skal opp til politisk behandling i Vega formannskap fredag 13. november.