Vega kommune søkte kulturdepartementet om 6,1 millioner kroner til verdensarvsenteret i mars. Da statsbudsjettet ble lagt frem klokken 10.00 i dag, var ikke Verdensarvsenteret nevnt med ett ord. Daglig leder for Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv, Rita Johansen, er på ferie i Normandie og har ikke sett selve statsbudsjettet.

– Men jeg har hørt rykter om det, og jeg er ikke overrasket. Den blåblå-regjeringen har en annen prioritering. Dette er et statsbudsjett lagt fram av Høyre og Frp. Vi har hatt et samarbeid med støttepartiene Venstre og Krf, som vi håper tar dette opp i budsjettforhandlingene, sier Johansen på telefon til BAnett.

Fikk 1,35 millioner i mai

I mai ble det gjort kjent at Verdensarvsenteret fikk til sammen 1,35 millioner kroner i driftspenger samt autorisasjon i fem år fra Klima- og miljødepartementet. Departementet skal også finansiere ei basisutstilling om verdensarven som skal inngå i alle verdensarvsentrene.

Med sponsorinntekter mener Johansen at sentret så langt går på skinner.

- Vi kan ikke la det strande nå

Hanna Nora Nilssen fra Venstre har vært en av politikerne som har jobbet hardt for at verdensarvsentret og lover at kampen ikke er over.

– Jeg har snakket med Abid Raja i dag som sier at han holder lovnaden fra besøket i sommer om at verdensarven skal bli prioritert. Uansett vil fortsette å jobbe mot verdensarvsentret.

Nilssen mener at Verdensarvsentret ikke bare er viktig for Vega, men for hele Helgeland, og at politikerne nå må jobbe for å komme til målstreken.

– Nå har Vega kommune og befolkningen på Vega nesten fått prosjektet i mål. Vi kan ikke la det strande nå. Vi må jobbe for å få det inn i budsjettet for 2016.

Abid Raja og Andre Møller diskuterte verdensarvsenteret da Raja var på besøk i sommer. Stortingspolitkeren lovet at sentret skulle prioriteres Foto: Lena Rakvaag