I arbeidsstua ved Sømna omsorgssenter var flere av beboerne samlet til fest. Bursdagsbarnet Ester Fossheim Avison strålte som ei sol midt i rommet. Datteren Kirsten Cook og sønnen Gunnar Fossheim var blant de mange gratulantene denne dagen.

— Mamma har det kjempefint her i Sømna. Dette er virkelig et godt hjem, sier Cook og får støtte av lillebror Gunnar Fossheim.

—Her har hun det bra og det er en fantastisk flott betjening her, skryter Fossheim.

Slekters gang

Ester Avison har satt fire barn til verden. Kirsten, Berit, Georg og Gunnar. Hun har også ti barnebarn, 11 oldebarn og seks tippoldebarn.

Hun vokste opp i Gryllefjord på Senja som en av 12 søsken. Flere av dem døde som spedbarn, to i ung alder. Men fem av søsknene levde opp og kom godt opp i årene, men ingen så gamle som henne.

Ester Avinson hadde pyntet seg til bursdagsfest og gledet seg over alle som feiret dagen sammen med henne. Foto: Hildegunn Nielsen

Gift to ganger

Ester giftet seg med Fridtjov Fossheim på slutten av 1930-tallet på Andøya og har fire barn sammen med ham. I 1957, i en alder av 43 år, ble hun enke. Fortsatt var to av barna mindreårige og hun måtte klare å forsørge dem. Det var harde kår, men Ester klarte det. Mye på grunn av sine evner med symaskinen.

Noen år seinere skulle hun finne lykken på nytt, men denne gang utenfor landets grenser. Hun ble gift med Bill Avison. Han eide flere store campingvogner som sto parkert på en stor feriecampingplass. Her var det mye arbeid for Avison, særlig i sommersesongen med stell av vognene.

Ester ble enke for andre gang da Bill døde fra henne etter kort sykeleie. De fikk 17 gode år sammen og Ester valgte å bo i England. Skjebnen ville at for 10 år siden, endte Ester opp i Brønnøysund. De fem siste årene har hun bodd på Sømna omsorgssenter hvor hun trives godt.

— Hun hører litt dårlig, men hun følger med. Hun leser hver eneste utgave av Brønnøysunds Avis, forteller sønnen Gunnar Fossheim, som hadde reist fra Fjelldal ved Harstad for å feire morens fødselsdag.

Norges eldste nålevende person er Marie Antoinette Andersen og bor i Leirfjord. Hun ble født 29. september 1909 og er 108 år gammel.