Da Andrine Solli Oppegaard (47) sa ja til å stille som ordførerkandidat for Sømna Ap før kommunevalget i 2015, var hun på mange måter fersk i politikken. Etter valget ble hun ordfører i kommunen som den andre kvinnelige ordføreren i Sømna gjennom tidene.

En av få utvalgte

Det var 300 Arbeiderparti-kvinner som søkte om å få være med på lederutviklingsprogrammet, bare 27 stykker kom igjennom nåløyet. En av dem var Oppegaard som ble oppfordret til å søke av Aps partisekretær Kjersti Stenseng. Fra Nord-Norge er det med fire kvinner, to fra Nordland, en fra Troms og en fra Finnmark. Hun fikk vite at hun fikk være med i programmet den 2. november, og hun har allerede gjennomført ett av i alt tre kurs.

— Det vi gjorde sist dreide seg om mediehåndtering og retorikk. I tillegg ble det satt av tid til å bli kjent med hverandre. Det handler om å bli tryggere i å involvere seg i lederposisjoner. Veldig ofte tar ikke kvinner lederposisjoner, men blir nestledere. For å kunne bli leder føler vi ofte at vi må kunne ting veldig godt. Nå har jeg tatt et lederverv og jeg ser det er veldig godt å få skolering, forteller Oppegaard.

Kvinner på valg

Hun sier partiet har et stort fokus på kvinneandelen og det å løfte frem kvinner i politikken med egne kvinnenettverk og kvinnepolitisk talsmann. Ved å delta på dette kurset medfølger også et ansvar.

— Vi må løfte andre kvinner opp og frem, sier Oppegaard.

— I forrige periode i Sømna kommunestyre, var det svært få kvinner. Hva tror du var årsaken til dette?

— For det første er det et lite kommunestyre og dette vil svinge fra år til år. Dette må ses i et mer langsiktig perspektiv, mener ordføreren.

— Etter valget i 2015 var situasjonen en helt annen. Ble det mobilisert i alle partier for å få kvinner til å stille på listene?

— Det vet jeg ikke, men det var flere kvinner som kom lenger opp på listene ved at de fikk ekstrastemmer under valget, forteller Oppegaard.

— På Sør-Helgeland er tre av fem ordførere kvinner. Hvilken betydning har dette for deg?

— Vi har et fellesskap og vi har kanskje en litt annen type lederstil enn mange menn.

— På hvilken måte?

— Vi er kanskje mer opptatt av at alle skal bli hørt, men det er vanskelig å være generaliserende, medgir Oppegaard.

Nyttige verktøy

Hun mener selv at hun har blitt veldig godt mottatt som fersk ordfører i et kollegium med mange menn med lang politisk erfaring. Spesielt godt mottatt har hun blitt av ordførerne i Nordland.

— Har du hatt noe nytte av det du har lært så langt i kurset?

— Ja, det har jeg. Som regionrådsleder holdt jeg et innlegg i fylkestinget, og da brukte jeg det jeg hadde lært til å bygge opp et foredrag, forteller Oppegaard.

Hun er utdannet veterinær og har jobbet både i privat og offentlig sektor. Nå har hun også to år bak seg som ordfører og det siste halve året også som regionrådsleder på Sør-Helgeland.

— Jeg har et bredt kunnskapsgrunnlag, når det gjelder politikk dreier det seg om prioriteringer. Vi hadde en gjennomgang på kurset i hvordan vi skulle bygge opp et innlegg og det var veldig nyttig, forteller hun.

Mest at alt synes hun det var godt å møte andre kvinner som sto i samme situasjon som henne selv. De kunne dele de erfaringer de har gjort i politikken.

— Det var veldig godt å høre andres oppfatning av hvordan det er å være kvinnelig politiker. Noen kommunestyrer har en mer "gutteklubben grei", enn det vi har i Sømna. Vi lærte også om hersketeknikker og at vi skal kjenne dette igjen når vi bruker det selv. Jeg vil si at dette har gitt meg mer innsikt og bevissthet, avslutter Andrine Solli Oppegaard.