Mandag 4. desember startet Vik skole opp med en prøveperiode på to måneder der det skal selges mat i kantina. Prisene på maten skal etter intensjonen være så lav som mulig, og etter selvkostprinsippet. Mandag sto blant annet hjemmelaget tomatsuppe på menyen.

Sømnas rådmann Øystein Johannessen gratulerte elevene ved Vik skole for at de har fått mulighet til å kjøpe mat i kantina på skola.

- Jeg er glad for å være med dere når det er første gang dere har ordentlig kantine. Nå får dere prøve dette i to måneder og det er kjempebra. Det er flere andre som har jobbet for å få dette til, forteller rådmann Øystein Johannessen.

Han sier videre at han tror det er bra for elevene å møtes og spise mat sammen.

- Jeg har lenge vært misunnelig på Sverige og Finland som har hatt varm lunsj på skolene. Jeg håper vi kan få til dette på Berg skole også, sier Øystein Johannessen.

Elevene Mohammed Nor, Oliver Johansen Sande og Tor Erik Ellingsen Helstad liker å spise mat sammen i kantina. Oliver testet ut tomatsuppa og det nye kantinekortet.

Det var femteklassingene som var først ut og de stilte seg pent i kø for å handle mat. De fleste kjøpte tomatsuppe som var helt opp i beger. En av dem som nøt suppen var Oliver Johansen Sande (10).

- Det var en veldig god suppe, konstaterer han.

-Hva synes du om at dere får kjøpe varmmat i lunsjen?

- Det er kjempebra. Hvis vi skulle våkne seint en dag, så slipper vi å lage skolemat, da er det bare å ta med kantinekortet, sier Oliver.

Kantinekortet er et nytt betalingssystem som gjør at elevene ikke er avhengig av kontanter eller bankkort for å kjøpe mat i kantina. Dette er et elektronisk betalingskort som kan fylles opp med penger, og som kun fungerer i skolekantina.

Mandag var første dag med salg av varm mat i kantina på Vik skole.

Folkehelsekoordinator Marianne Vedal Grøttheim er en av dem som har jobbet for at dette tilbudet skulle bli en realitet.

- Dette er en del av helsefremmende skole. Det er ikke alle som spiser frokost og lunsj og vi har søkt og fått folkehelsemidler fra fylket for å prøve ut dette, sier Grøttheim.

Disse midlene har gjort det mulig å ansette Gunn Sissel Fredriksen som kantinemedarbeider i denne perioden.

- Det er ikke alle som spiser frokost og lunsj. Nå har vi noen som lager en meny med næringsrik og helsefremmende mat. Det er ingen raske løsninger og det er bra mat, forteller folkehelsekoordinatoren.

Hun er spent på responsen på tilbudet, både fra barna, og ikke minst om lærerne merker en forskjell på konsentrasjonen i timen etter lunsj.

- Kan dere følge etter Vega kommune med gratis varm skolemat til alle elevene?

- Det kommer an på politikerne det. Lunsj er ikke tatt med i budsjettet foreløpig, sier Marianne Vedal Grøttheim.