I torsdagens møte vedtok Sømna kommunestyre sin uttalelse vedrørende nytt sykehus på Helgeland, slik Brønnøy tidligere har gjort. Sømnapolitikerne vedtok følgende:

«Sømna kommunestyre har behandlet «Helgelandssykehuset 2025 Høring av planprogram». Kommunestyret er av den oppfatning at det er viktig å komme videre med utredning og vurdering av de vedtatte alternativer for lokalisering av nytt Helgelandssykehus.

Kommunestyret er bekymret over lengden på planprosessen. Etter vår vurdering kan prosessens lengde reduseres med to år. Etter kommunestyrets oppfatning er det av avgjørende betydning at regionens befolkning og kommuner sikres et godt sykehustilbud som holder høy faglig kvalitet og evner å kontinuerlig utvikle sykehustilbudet til beste for regionen. Det er nødvendig å kunne betjene befolkningen med et godt spesialisthelsetjenestetilbud med vekt på rask diagnostikk, tilbud til pasientene på det nivå som de har behov for og god service. Det er behov for tett samarbeid med primærhelsetjenesten, og det nye sykehuset må fremstå som attraktivt for å rekruttere, utdanne og beholde fagpersoner.

Det kan være grunn til å stille spørsmål ved noe av kunnskapsgrunnlaget som er hentet inn og anvendt i rapporten som anbefaler utredningsalternativer. Noen reisetidsberegninger fremstår som noe overfladiske. Demografiske endringer synes ikke å være trukket inn. Et økende antall eldre vil ventelig i stor grad benytte offentlig transport. Offentlig transport mellom Sør- Helgeland og et stort sykehus sentralt i regionen tar lang tid. Særlig vinterstid er dette svært sårbart, og reiser innenfor samme dag kan være krevende. Det kan også pekes på at Widerøes rutetilbud er svekket i form av færre avganger, og disse avgangene går til Bodø og Trondheim.

Sandnessjøen og Mo i Rana, to aktuelle lokasjoner for et fremtidig Helgelandssykehus, har ikke flyforbindelse til Brønnøysund. Dette resulterer i at flyreise fra Brønnøysund til en fremtidig sykehuslokasjon vil kreve flybytter, med de kostnader det medfører. For eldre og mennesker med nedsatt funksjonsdyktighet er dette et betydelig hinder.

Kommunestyret i Sømna er bekymret over at så mange utredningsalternativer ligger på bordet. Antallet utredningsalternativer bør reduseres til 2-3. De minst realistiske alternativene bør legges til side. Kommunestyret i Sømna mener at hensynet til robuste fagmiljø, attraktivitet og de store samfunnsmessige og kommunikasjonsmessige effekter sykehuset vil få tilsier at regionen bør betjenes av ett sykehus. Et stort og et mindre sykehus vil etter vår vurdering spre ressursene for tynt utover.

I tillegg til ett stort sykehus for regionen er det etter vår oppfatning å betjene regionen med et helsetilbud gjennom 2-3 distriktsmedisinske sentra. Hensynet til geografi, demografi, kommunikasjon og miljø tilsier at et distriktsmedisinsk senter må ligge i Brønnøysund. Øvrige lokasjoner for distriktsmedisinske sentra bør utredes videre.

Sømna kommune står som eier av Helgeland Rehabilitering i Sømna (HRIS). I år er det 30 år siden HRIS startet sin virksomhet, og HRIS har i denne perioden drevet rehabilitering av høy faglig kvalitet med ditto godt omdømme. Kommunestyret i Sømna forutsetter at samhandlingen mellom det nye Helgelandssykehuset og fagmiljøer i regionen innrettes slik at HRIS blir en viktig og sterk samarbeidspartner i og for regionen når det nye sykehuset kommer på plass».