Mandag morgen var ekteparet og deres tre barn på TV2s God morgen Norge for å fortelle om deres planer om å reise verden rundt om bord i en seilbåt. Seilbåten til vel 3,7 millioner kroner, er under bygging i Frankrike og skal overdras til familien i juni. Nå planlegger ekteparet en reise som, om alt klaffer, skal vare i fire år.

Akutt syk

Drømmen ble til allerede da Guri Gunnes Oppegård var 6-7 år gammel og fikk en bok som het "Jorda rundt med Elisabeth og Martin" i Bokklubbens barn. Hun leste boka i fillebiter og lovte seg selv at om hun en gang i livet fikk mulighet til å gjøre som Elisabeth og Martin, så skulle hun gjøre dette.

Muligheten kom etter at mannen Oddvar Sand ble akutt syk. Han jobbet som kaptein i Widerøe og var i Vadsø sammen med crewet som skulle fly videre neste dag. Da han sto på badet og pusset tennene kjente han at han ble varm og hodet ble fylt av et hvitt lys. Dette varte i flere minutter. Han lukket øynene da dette skjedde, da han åpnet øynene igjen manglet han litt av synet på det ene øyet. Selv om synet har bedret seg, har han ikke det synet som kreves for å kunne få legeattest slik at han kan fortsette som pilot.

- Dette var et skikkelig slag i trynet. Jeg grublet mye over alt jeg hadde tapt, men jeg måtte opp igjen, sier Sand.

Sluttpakke

Oppegård jobbet som journalist i TV2 og valgte å ta sluttpakke i januar. Nå skal de benytte mulighetene forsikringsoppgjøret til Sand og sluttpakken til Oppegård gir dem. I august starter reisen deres med utgangspunkt i Lisboa.

- Vi planlegger for fire år, så får vi se hva vi ender med. Vi er veldig ydmyke i forhold til dette, sier Oppegård.

De har seilt litt før, men innrømmer gjerne at de ikke har lang erfaring på dette området. Turen i seilbåt fra Tromsø til Bodø i fjor sommer, ga imidlertid mersmak for hele familien.

- Vi har brukt feriene til å seile blant annet i Middelhavet, men også på Helgelandskysten, så vi er ikke helt grønne på dette, men vi er ikke utlærte heller, medgir hun.

Verden rundt

De starter med å seile fra Portugal og litt sørover langs kysten av Marokko før de skal være med på en større seilas fra Gran Canaria sammen med 70 andre båter over Atlanterhavet til Karibia. Der vil de være frem til orkansesongen begynner i juni. Ferden går så videre til Brasil til orkansesongen er over i oktober. Fra Brasil seiler de tilbake til Karibia for å oppleve mer.

- Vi seiler gjennom Panamakanalen i mai 2019 og ut i Stillehavet før ferden til slutt ender i Australia på et tidspunkt, forteller Sand.

Underviser barna selv

To av parets tre barn går på skole, Viljar (3) i barnehage. Askil skal begynne i tredje klasse til høsten, Sigri i sjette klasse. I løpet av årene på havet skal paret undervise barna selv. Gjennom undervisningsbloggen OceanKids.no vil opplegget legges ut fra høsten av. Målet er å inngå et samarbeid med Vik skole som er en heldigital skole gjennom bruk av iPad i undervisningen.  Familien er bosatt i Oslo, men har hus i Sømna som de fortsatt vil beholde.

- Vik skole bruker en undervisningsform der man ikke trenger å være fysisk til stede. Vi har ansvar for å utdanne ungene våre selv og vi velger å ta den digitale undervisningen ett hakk videre, forteller Oppegård.

I tillegg til journalist, er hun også utdannet marinbiolog. Denne erfaringen vil hun ta med seg inn i undervisningen av barna slik at det ikke blir rein matte og norsk undervisning, men en tverrfaglig tilnærming.

Tanken er at Sigri og Askils gamle klasser i Vik skal få mulighet til å gjennomføre prosjektene sammen med familien. For tema som plast i havet og lokal matproduksjon er like aktuelle på Sømna som i Stillehavet skriver paret på nettsiden.

"Å få en grunnleggende forståelse av at de lokale utfordringene ofte ikke er isolerte til enkelte områder, men snarere er globale, blir en kjerne i vår undervisning. Kyststripen på Sømna er akkurat like påvirket av plastforurensing som øysamfunnene i Stillehavet. Global oppvarming vil endre økosystemer over hele kloden."

- Det vil være en rød tråd i undervisningen. Det handler om lokale utfordringer, men dette er også globale utfordringer. Vi håper på en entusiasme rundt dette, sier Guri Gunnes Oppegård.