Med 11 mot seks stemmer ble det i ettermiddag flertall for å utrede to skoleløsninger.

Tverrpolitisk fikk gjennomslag

Varaordfører Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) ble dermed dagens budsjettvinner. Før kommunestyremøtet krevde han kommunestyrets tilslutning til at to skoleforslag måtte utredes og ut på høring; både alternativ én som er én samlet 1-10 skole på Vik, samt formannskapets opprinnelige forslag om utredning og høring av 1.-4-klassetrinn Berg og 5.-10-klassetrinn Vik.

- Å bli kalt budsjettvinner er litt skummelt, men ja-stemmer for høring av begge forslag ble gitt på tvers av partiene i kommunestyret. Jeg synes det er helt naturlig at en slik stor og viktig sak får en grundig utredning. Det skulle bare mangle- og av respekt for alle sammen. Jeg vet også at rett over nyttår skal Stortinget hastebehandle kommunereformen. Ingen vet resultatet av dette, og det er da helt naturlig at vi har utredet alternativet med størst innsparingspotensiale, sier Strømberg til BAnett etter møtet.

Westerberg uttalte før kommunestyremøtet at det skulle forhandles med Tverrpolitisk liste på gruppemøte før kommunestyrebehandlingen. Westerberg avviser imidlertid overfor BAnett at han har skiftet mening i saken.

-Jeg var på reise under formannskapets behandling av saken, og deltok derfor ikke i under behandlingen da. Det er  forskjellige meninger i Arbeiderpartiet om denne saken, men jeg har ikke vært i tvil om at det rette er å legge ut begge alternaitvene til høring. For meg er det viktig å få til en  prosess som er så ryddig som mulig, slik at konfliktnivået blir så lavt som mulig. Da er det rimelig at begge alternativer legges ut på høringer. Da er det dermed ikke sagt at jeg har bestemt meg for hva resultatet av saken blir. Etter høringene må vi ta runden med partiene og finne en løsning, sier gruppeleder Steinar Westerberg for Ap-Tverrpolitisk liste.

Skiftet mening

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) varslet før avstemningen i kommunestyret at hun hadde skiftet mening. Hun ville i motsetning til i formannskapet,  stemme for fellesforslaget som Tverrpolitisk liste og Arbeiderpartiet lanserte sammen etter felles gruppemøte tidligere i dag. De foreslo å sende begge skolealternativ ut på høring, inkludert én samlet skole.

- Det kan være greit å få 1-10 ut på høring. Det har ikke vært på høring før. Jeg kommer til å gå for det, at begge forslag må ut på høring. Jeg vet at jeg har endret holdning, men det må det være lov til. Det er vanskelig for meg å ikke gå for 1.-4 Berg og 5.-10 Vik, men jeg synes det må være lov å snu,  og vi er mer opplyste når vi har fått sett resultatet av utredningene med høringsrunder, sa Oppegaard før avstemningen.

Senterpartiet delt

Senterpartiet var delt innad i skolesaken.  Liv Julie Wågan (Sp) la på egne vegne  frem forslag om å få utredet fådelt skole i Sømna. Dette forslaget fikk to stemmer og falt.

Men det ble flertall for Hilde Wågan Olsens (Sp) forslag om grundig konsekvensutrendning av skoleforslagene.

Senterpartiets gruppeleder Leif Edvardsen varslet før avstemningen at han ikke ville kunne støtte utredning av to skolealternativ, og viste til partiprogrammet med krav om opprettholdelse av to skoler i Sømna.