Både Wenche Stuvland Knygh og de øvrige i formannskapet i Sømna, har denne uken stemt for kommunal overtagelse av Hai-Ku-Badekar av Dorothy Cross. Knygh husker diskusjonene tilbake i tid før kunstverket ble satt opp.

Badekaret forsvant

- Bakgrunnen for diskusjonene var at vi  hadde lite mulighet til å bestemme hva slags kunstverk det skulle være og hvem som skulle utføre det. Jeg må si fortsatt at det er lite tilgjengelig å komme seg dit skulpturen ligger. Vi opplevde også at badekaret forsvant fort, så ble det gjort hærverk på juret. Denne skulpturen har aldri vært en del av det jeg synes er flottest i Skulpturlandskap Nordland, sa Knygh i formannskapet.

Hun fikk sympati fra senterpartiets gruppeleder Leif Edvardsen.

Dronning etterspurte Hai-Ku-Badekar

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard synes det er bra kunstverket ble reist. Hun konstaterte i møtet at Hai-Ku-Badekar har gjort jobben sin.

- Vårt kunstverk har ivertfall skapt debatt, og det er det kunstverk skal gjøre. Stien dit er stelt, så det skal være allright å komme frem til det nyrenoverte kunstverket, sa Oppegaard.

Hun har også merket seg dronning Sonja interesse for denne delen av Skulpturlandskap Nordland.

- Jeg synes det er artig at dronninga tok opp Hai-Ku-Badekar i sin tale i sommer. Det var under markeringen av signingsferden. Jeg kunne berolige henne med at badekaret nå er på plass. Det er folk som drar rundt og ser på slike kunstverk. Jeg vil gå for denne saken. Jeg synes den er viktig for oss, og det var bra det de gjorde som reiste verket når vi ser resultatet, sa Oppegaard.

Invitert til å overta

Skulpturen som består av tre deler er nylig fullstendig reparert av kunstneren selv i samarbeid med Nordland fylkeskommune, og både ny hai og nytt badekar er satt på plass. Både storm og hærverk har rammet kunstverket som ble realisert som følge av enkeltpersoners engasjement, og oppført i 1993. Sømna kommune har ikke hatt noe eierskap verken til tilblivelsesprosessen eller kunstverket som sådan.

Nå inviterer Nordland fylke Sømna kommune til å overta skulpturen som rådmann Kjell Ove Johansen fastslår har skapt betydelig engasjement i årenes løp.

- Nå må vi bare bruke det for det det er verdt, fastslo han i formannskapet og tok samtidig til orde for bedre skilting. En jobb Sømna kommune skal påta seg som del av overtagelsen.

Formannskapet vedtok enstemmig å overta skulpturen. Saken skal opp til endelig beslutning i kommunestyret.

Uvanlig

Skulpturlandskap Nordland fastslår at det er snakk om en uvanlig sammenstilling av objekter på stranda i Sømna.

"Sammenstillingen av et kujur og en hai med kvinnelige bryster introduserer objekter og meningsinnhold som er uvanlig i kunstens verden. Kujuret ble brukt i den lokale matkulturen, og haien med bryster kan sees som en surrealistisk kommentar til en klisjé-fylt forestilling om kvinnen", heter det i Skulpturlandskap Nordlands kommentar til verket.

Kongeparets 25-årsjubileum ble markert med hagefest i Nordland kultursenter i Bodø. Yasmine Nasredine fra Sømna møtte dronning Sonja. Dronningen skal også ha vist interesse for skjebnen til Hai-Ku-Badekar. Foto: Tord T. Olsen, TV 2