Folkeavstemningen i Sømna nærmer seg. I dag har valgnemda i Sømna avgjort hva som skal stå på stemmeseddelen. Som du roper i skogen får du svar, heter det i et gammelt ordtak. Måten spørsmål stilles på kan bli bestemmende for hvilket svar som gis. Dette er både forskere og journalister bevisste på. Dette i  likhet med sømnapolitikerne som i dag la frem forslag til hva det skal stemmes over 26.september

Enig om ja-spørsmål

– Vi har diskutert hva som skal stå i stemmeseddelen. Vi skal frem til to ord- enten ja eller nei. Så kan en være i tvil om hva som henger best og passer best i kjeften på en sømnaværing som skal stemme. Vi har jo to grupper her i dag (posisjon Ap/Tverrpolitisk  og Sp red. anm) .Jeg synes vi skal være samstemt om hva det skal stå på lappen. Vi kan stille et ja-spørsmål som lyder "Ønsker du at Sømna skal bestå som egen kommune" eller spørsmålet "ønsker du at Sømna kommune skal sammenslås med en eller flere andre kommuner. Det vil jo gi et nei da. Det kunne være artig å ha det positive som inngang, innledet Sps gruppeleder som stilte seg åpen for å lytte på posisjonens forslag.

Varaordfører Gunder Strømberg (Tverrpolitisk liste) og Arbeiderpartiets gruppeleder Steinar Westerberg kom Senterpartiet i møte.

– Vi har diskutert det samme. Vi  vil fatte et ja- svar. Da slipper vi en vanskelig spørsmålsstilling som det er å spørre om sammenslåing med en eller flere kommuner. Her er for mye å  henge seg opp i. "Ønsker du at Sømna skal bestå som selvstendig kommune. Ja eller nei. Noe enklere enn det kan det ikke bli, sa Strømberg.

– Vi er kommet frem til samme konklusjon. Stiller vi sammenslåingsspørsmålet, så får vi straks påfølgende spørsmål om hva som menes med dette, sa Edvardsen.

– Ap er for å gjøre det veldig enkelt, konstarte Westerberg.

Hva med «vet ikke»

Men enda var ikke alt klart for hva som skal stå på den rådgivende stemmeseddelen om Sømnas fremtid som kommune .

– Skal vi også ha med et "vet ikke", spurte valgnemdas sekretær Gro Steen.

– Nei,  det får være hjemme, mente Edvardsen som fikk medhold av Westerberg (Ap).

– Den som ikke vet møter ikke opp til et slikt valg, begrunnet han. Samtidig la han til at det er uproblematisk å legge til et slikt "vet ikke" alternativ. Men Edvardsen (Sp) trakk på det, og mente "vet ikke" måtte være det samme som å levere blank stemmeseddel.

– Men hvis får 80 prosent blankt hva gjør vi da. Det er sikkert mange som ikke vet,  ble det spurt.

– Jeg har sett på andre kommuners stemmesedler. Det kan være at det holder med ja eller nei. Det vanlige er å levere blank seddel hvis man ikke vet, sa Steen. Noe endelig svar på problemstillingen ble ikke gitt på møtet, men skal avklares senere.

– Hvilket spørsmål synes du skal stilles under den rådgivende folkeavstemningen om Sømnas fremtid som kommune  26. september?