– Hvis ungdom har noe å se frem til så har det stor betydning for deres livsutfoldelse. Derfor vier vi mye oppmerksomhet på drømmer, det å ta egne valg og å tenke at man er bra nok, sa MOT-representant Jon Trønsdal Bævre under siste kommunestyremøte i Sømna.

Sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard signerte da MOT-avtalen som skal høyne livskvaliteten til kommunens ungdommer.

– Overalt rundt seg får ungdom presentert det perfekte. Vårt budskap er at ingen er perfekt, sa Trønsdal Bævre til kommunestyret før signeringen. MOT- opplegget skal brukes hovedsakelig i ungdomsskolene i Sømna, og forventes å gi et bedre skolemiljø.

Ordføreren betonte at hun selv har sett to barn gjennom barnehage og skole  i Sømna.

– Det jobbes godt. Men vi vil gi ungene våre sjansen til noe mer, sa Solli Oppegaard.

Å inkludere ungdommer som opplever at de står utenfor er en viktig del av programmet.

– Dette var vi ganske god på; å holde folk unna. Dette skjer fortsatt, konstaterte Oppegaard åpent. Nå håper hun, kommunestyret og elevrådene ved skolen at MOT kan inkludere alle slik at elever ikke føler seg venneløse.

– Ganske små grep skal til for å få til store ting, konstaterte Trønsdal.

Sømna kommune vedtok å inngå avtale med MOT Norge i desember 2015. Årlige utgifter er fastsatt til 55.000 kroner. For 2016 dekkes 15.000 kroner av kommunenes folkehelsemidler fra Nordland fylkeskommune. Resterende innarbeides i budsjett 2016.

Om MOT:

Dette sier MOT om sin egen organisasjon:

  • MOT ble startet av norske toppidrettsutøvere i 1997. Initiativtakere var skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss.

  • MOT har en helhetlig modell for hvordan skoler og lokalsamfunn kan jobbe sammen med ungdom, som involverer både fritidsarena og foreldre.

  • I gjennomføringen brukes lokale MOT-medarbeidere (skolepersonell, politi, idrettstrenere, ungdommer o.a.)

  • MOTs målgruppe er alle ungdommer der en skole eller kommune har inngått en partneravtale med MOT.

  • MOT forebygger hyppig mobbing, mistrivsel, gruppepress, ensomhet og rusmisbruk.

  • MOT samarbeider med ca 300 skoler og når 65 000 ungdommer nasjonalt

Ordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap) og MOT representant Jon Trønsdal Bævre signerer MOT-kontrakten somnå skal være enestående i sitt slag på Sør-Helgeland.