Kronprinsparet flytter hjem til Norge og har valgt privatskoler for sine barn. Dermed bryter de med tradisjonen til vårt unge kongehus.

Det ligger tung symbolikk i dette, og enkelte mener det er begynnelsen på slutten for det norske monarkiet. Det er å ta hardt i, styreformen har så langt vist seg slitesterkt mot republikanske strømninger. Om kongehuset ikke er elsket av alle, så er det heller ikke mye mislikt. De fleste har et positivt eller noe likegyldig holdning til vår kongefamilie.

Norge er et likhetsland, og vi har likt å se på kongefamilien som kongelige - men også folkelige. Skolevalget representerer et skritt bort fra dette.

Men all foreldre, også de rojale, har valgfrihet for sine barn. Kronprinsparet ønsker som alle andre det beste for sine små, og de har gyldige argumenter i nødvendigheten av at de blir forberedt på et internasjonalt liv. Samtidig tydeliggjør de at de tilhører et spesielt sjikt av folket - og det har de i realiteten alltid gjort.

Så får det være opp til demokratiet Norge om vi ønsker at noen skal arve tronen og privilegiene som følger med.  Det er til syvende og sist vårt valg. Med sitt skolevalg kan kronprinsparet ha bidratt til at en større andel av folket på sikt ønsker å velge styreformen bort.

Leder, Brønnøysunds Avis 19. juni 2014