Årsmeldingen til Landbrukskontoret i Sømna viser at kommunen fortsatt er Nord-Norges største landbrukskommune. Og vel så viktig: Det spirer og gror. Nedgangen i antall bruk har flatet ut og flere produserer sau, svin og gras.

Like viktig er holdningene: «Hvorfor er gårdbrukere i Sømna så positive?» var problemstillingen da rådgiver Ole Chr. Hallesby besøkte kommunen. Han fant en kommune hvor de unge tar over gårdene. Det er en god indikator at hele 17 bønder søkte om midler til miljøtiltak i landbruket i fjor.

Det er også positivt at landbruket på Sør-Helgeland er blitt forskånet for dyretragedier de senere årene. En viktig bidragsyter til dette har vært Kontaktgruppa for landbruket i Sømna og Brønnøy, et samarbeidsprosjekt mellom flere parter.  Gruppa trengs: I 2009 var den inne i ni krevende saker, og selv om 2013 var et rolig år, så var det så sent som i 2012 flere krevende saker.

Landbrukskontoret skriver at de for sin del er usikker på framtiden til gruppa, da den krever kompetanse og ressurser ut over det de har. Man kan nok se på organisering og hvilken kompetanse man henter inn, men at gruppa trengs, bør det ikke være noe tvil om. Når den har vært involvert i et tosifret antall saker siden 2009, så tilsier alvorligheten i selve emnet – muligheten for at det går ut over husdyr – at man viderefører arbeidet.

Leder, Brønnøysunds Avis 22. april 2014