Brønnøyrådmann Pål Trælvik mener Sør-Helgeland snart er en av norgeskartets siste hvite flekker, hvor det ikke er utredet kommunesammenslåing. Han har utfordret ordfører Johnny Hanssen til å få utløst midler til en utredning.

For Sør-Helgeland er ikke med i utredningen som Helgeland Regionråd har kjøpt hos Telemarksforskning. Den foreslår for øvrig én storkommune rundt Sandnessjøen og en rundt Mosjøen. De vil få henholdsvis like under 13.000 og drøyt 16.000 innbyggere.

Med et slikt resultat kan man gå ut fra at forskerne også vil foreslå storkommune på Sør-Helgeland. Men begrunnelsen, regnestykkene og vurderingene kan bli interessant lesning. Med en sammenslåingskåt regjering bør det heller ikke være vanskelig å få midler til en utredning som dette. Selv om kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner foreløpig har skjøvet et ekspertutvalg foran seg, så ligger det i kortene at den blå regjeringen er ute etter mer solide kommuner.

Regjeringen skal komme med ytterligere signaler i kommuneprosessen i løpet av våren. Et av dem bør være økonomiske incentiver til skikkelige utredninger om sammenslåing. Det vil gi alle parter et bedre grunnlag for debatten om hvordan norgeskartet skal se ut i framtiden.

Leder, Brønnøysunds Avis 15. april 2014