IMDi ber norske kommuner om et flyktningeløft. Totalt ønsker direktoratet om å bosette 50.000 flyktninger i årene 2016-2019, og det utelukkes ikke at tallene må oppjusteres dersom flyktningestrømmen til Europa øker.

Gulroten er klar: Stortinget satte tidligere i år av 50 millioner kroner i ekstratilskudd til kommuner som bosetter flere enn IMDi anmoder om. De trengs. 216 kommuner har i år sagt ja til å bosette det antallet de ble anmodet om eller flere. Det ligger an til at 10.000 flyktninger bosettes i år - en økning på 30 prosent fra i fjor.

For Sør-Helgelands del betyr IMDi-oppfordringen at Bindal oppfordres til å bosette 15 flyktninger neste år, det samme som Sømna, mens Brønnøy oppfordres til å ta imot 20 og Vega og Vevelstad 10 hver. I utgangspunkter har Brønnøy vedtatt å bosette 20, Vega 5 og Vevelstad 7.

Direktoratet har allerede fått ja fra flere, men ber om mer. Samtidig må vi se i øynene at dette er den konkrete virkningen av flyktningestrømmene vi leser om fra Middelhavet og konflikten i Syria. Noen kan nok hjelpes i hjemlandet, men i en skjevt fordelt og voldelig verden er det heller ikke mulig å bygge gjerder mot alle som søker et nytt liv. Da må vi heller ta imot et gitt antall og legge til rette for at de blir til ressurser i lokalsamfunnene våre.

Leder, Brønnøysunds Avis tirsdag 25. august 2015