Er områdesjef Per Martin Orvik i Brønnøy kommune - for tiden i permisjon fram til 1. november - valgbar? Spørsmålet sto på sakskartet til valgstyret i Brønnøy mandag, og tas opp igjen fredag. Det er dette vi har et valgstyre til, derfor er det riktig at dette tas opp - jo før jo bedre, slik at alle parter får en avklaring.

Det var varaordfører Paul Birger Torgnes som reiste spørsmålet, og debatten om Torgnes har ment at Orvik virkelig ikke er valgbar eller bare ment at spørsmålet bør drøftes, blir langt på vei et lite fruktbart sidespor. I mailen Torgnes sendte til ordfører 8. april gir han utvilsomt uttrykk for at Orvik ikke er valgbar. Uansett er det ikke Torgnes personlig som avgjør dette, men han er i sin fulle rett til å reise problemstillingen.

Er så Orvik valgbar? Svaret på det er relativt finkornet juss. Fylkesmannens seniorrådgiver heller til at han er det, og minner om at Stortinget har uttalt at færrest mulig skal utelukkes fra valg. Det er et fornuftig utgangspunkt. Folkestyret trenger flest mulig engasjerte kandidater, så får man heller være nøye på habiliteten fra sak til sak. Dersom sistnevnte gjør vedkommende handlingslammet i politikken, så får de heller vurdere å søke permisjon fra vervet eller si opp jobben som gjør kombinasjonen umulig. Men listen bør ligge høyt for å utelukke noen fra å delta i demokratiet.

Leder, Brønnøysunds Avis torsdag 21. mai 2015