Man kan, som Kjetil Rolness, godt harselere over broderfolkets hang til politiske korrektheter, som for eksempel det kjønnsnøytrale pronomenet «hen». Samtidig er slike konstruksjoner uttrykk for at våre naboer faktisk har en enda mer levende likestillingsdebatt enn oss. Det er faktisk en styrke i en verden som fortsatt har en vei å gå innen likestilling.

Og i disse VM-tider har vi faktisk grunn til å gå litt i oss selv. Fordi vi – «vi nordmenn» og «vi pressefolk» faktisk tabbet oss ut i Falun denne uken.

For hvor hører det egentlig hjemme at de norske skijentene, seriøse toppidrettsutøvere og blant de beste i verden på sitt felt, får spørsmål om hvilket undertøy de bruker under skidressen? Helt siden 80-tallet har skijentene vært pionerer innen den tidligere så mannsdominerte idretten.

Det tok lengre tid innen fotballen, for ikke å snakke om hoppsporten, før kvinner ble anerkjent som seriøse utøvere på linje med menn. Men man skal ikke gå lengre tilbake enn oppstyret rundt Marit Bjørgens kraftige armer før man ser at grensene fortsatt er trangere for et av kjønnene.

Tøffe damer som Bjørgen og Johaug bidrar til å utvide handlingsrommet for våre døtre, og selv om det er lov med fleip og godt humør, så finnes det grenser for lavpannethet.

Leder, Brønnøysunds Avis lørdag 28. februar 2015