Politiet har fra årsskiftet fått nye krav til responstid. Lokalt betyr de at politiet skal være på pletten på en ulykke eller annen hendelse i Brønnøysund innen 15 minutter i 50 prosent av hasteoppdragene og innen 30 minutter i 80 prosent. De fleste andre steder er tilsvarende krav 22 minutter og 45 minutter.

Det er positivt og riktig at det er satt konkrete og målbare krav på dette området. At politiet faktisk kommer når det er alvor, er en av de viktigste forventningene folk har til ordensmakten. De nye kravene blir noe å strekke seg etter, og så får man ta debatten om organisering og ressursbruk dersom det viser seg at de ikke er mulige å oppnå i dagens regime. Jevnlig hører vi fra politikerne at politiet skal være ute blant folk. Dette blir en av indikatorene på om de har lykkes i å få politifolkene ut av kontoret.

Og angående forventninger til politiet: Bevilgningene til etaten vokste med 30 prosent fra 2005 til 2013, og i fjor høst jublet politidirektøren i kor med den nye justisministeren over en halv milliard kroner i budsjettpåplusning fra de blåblå, blant annet til 353 nye politistillinger.

Det er bra at det satses på politietaten, som er så viktig for folks tillit til det offentlige, men da må vi også få forvente at vi har et politi som kommer når vi trenger dem som mest.

Leder, Brønnøysunds Avis torsdag 22. januar 2015