Vegaordfører Andre Møller er forbannet, og det med rette, etter at Helgelandssykehuset flyttet ambulansebåten til Tjøtta i tre dager uten å informere kommunen. Det hadde vært på sin plass om sykehuseforetaket informerte kommunen om at vedtaket fra 2012 som sier at båten skal stasjoneres på Vega er i ferd med å uthules. På Tjøtta har de opprettet en alternativ base - slik at ambulansebåtpersonale kan ta ut hviletid der.

Enhetsdirektøren for prehospitale tjenester argumenterer med at 90 prosent av trafikken går mellom Horn og Tjøtta, og at man derfor sparer tid på å ha båten på denne strekningen. Det er nok riktig, men Brønnøy og Sømna har også veiforbindelse til Mosjøen og E6. Vega er en øy og har derfor ekstra stort behov for syketransport sjøveien. Når helikopteret ikke kan lande, så er det innbyggernes eneste mulighet for å komme seg til hjelp. Det virker også merkelig at sykehuset har valgt endestasjonen Tjøtta, og ikke utgangspunktet for «90 prosent av trafikken»: Horn, som sin nye prefererte base for båten. Derfor bør ikke ambulansen flyttes fra Rørøy - permanent eller kortvarig - før Helgelandssykehuset har presentert hvordan sikkerheten skal ivaretas for vegværingene. Det gjelder både nå og når ny ambulanseplan skal lages i 2015.

De nye fasilitetene på Tjøtta kan føre til økt driftstid for ambulansen, men det må gjøres så det ikke går ut over beredskapen for vegværingene – og i dialog med dem.

Matti Riesto