Kjell Inge Johnsen, Tor Berg og Anders Johansen visste ikke hva som ventet dem da de møtte opp til Brønnøy Aps medlemsmøte søndag. Forestillingen var regissert: Manus var et brev hvor de ble pekt ut som bråkmakere som skremmer andre fra å stå på listen, og Ap-fylkessekretæren satt og passet på at det gikk formelt riktig for seg.  De tre reagerte med sjokk og avvisning, og Johansen meldte seg ut på stedet.

Politikkens maktkamp er ikke noe vakkert syn. Brev, komiteer og møter er virkemidler i tøffe kamper. Men det koker ned til at ingen partier kan leve med store indre stridigheter når de går inn i en valgkamp. Nominasjonen er tiden for avklaringer, og om de er aldri så brutale, så kan de være nødvendige.  Det som skjer er utvilsomt urettferdig mot arbeidsinnsatsen og engasjementet til de tre. Men det er partiflertallets rett å sette i gang den avskallingen de nå søker dersom de mener den er best for partiet på sikt.

Og ordfører Johnny Hanssen? Partinomaden fra Velfjord har hatt en konstruktiv tone med de fleste partier i en komplisert parlamentarisk situasjon. Beskrivelsen han gir av Ap-gruppen stemmer med det vi andre ser utenfra: Den setter i liten grad dagsorden. Ostrakismen som nå foregår legger også et press på de som står igjen i partiet. De må vise at de mestrer oppgaven uten veteranene de nå støter fra seg.  Første oppgave blir å overbevise Johnny Hanssen om at de er et parti verdt å toppe listen for.

Matti Riesto

BA-redaktør Matti Riesto.