Etablering av privatskoler er riset bak speilet i skoledebatten i Brønnøy. Både Hilstad- og Nordhus-foreldrene sier at det blir konsekvensen dersom de mister dagens tilbud. Og Nordhus-foreldreutvalget skriver det rett ut for politikerne: Privatskole gjør at kommunen går glipp av rammeoverføringer, slik at effektiviseringsgevinsten uteblir.

Rammeoverføringen til kommunen per elev er på rundt 80.000 kroner, men da skal kommunen naturligvis også gi et tilbud, så regnestykket er ikke gitt.

Det er ikke nødvendigvis noen krise om det blir privatskoler. Undersøkelser viser at foreldreengasjementet er større ved privatskoler. Det er naturligvis en dyd av nødvendighet, men det er godt for skole- og læringsmiljøet. Privatskoler krever mer av foreldrene, men er det noe vi har sett de siste ukene, så er det at Hilstad og Nordhus har sterke og engasjerte foreldre som vil være oppgaven voksen.

Men for kommunen som fellesskap er det et nederlag at skolesektoren i Brønnøy skal splittes opp i private og offentlige skoler. Fagmiljøer kan bli mindre og forskjeller større, men dette er naturligvis avhengig av hvordan samarbeid løses. Erfaringene fra Bindal tyder imidlertid på at privatskoler ikke er noen katastrofe. Eksempelet Kjella skole viser til og med at det finnes en vei tilbake.

Leder, Brønnøysunds Avis 20. september 2014