Valget i Sverige har rystet de tradisjonelle partiene. Sverigedemokraterna, som har innvandringsbegrensning som fremste sak, gjorde et brakvalg og fikk nær 13 prosent av stemmene. Partileder Jimmie Åkesson har med suksess spilt Carl I. Hagens gamle glansrolle: offeret, han ingen andre politikere vil snakke med eller høre på.

De etablerte partiene er rystet, men de burde kanskje ikke være det. Nabolandene Norge, Danmark og Finland har hatt populistiske partier på høyresiden i mange år. At de nå får sitt gjennombrudd i et Sverige som tar imot flere innvandrere enn noe land i Europa og har en arbeidsledighet på over åtte prosent, er kanskje ikke mer voksesmerter enn man måtte forvente. Mange svensker føler seg satt på sidelinjen, og de etablerte politikerne har lagt lokk på deler av innvandringsdebatten. Enig med dem eller ikke, for demokratiet er det sannsynligvis bra at også disse meningene er representert. Men da forutsetter vi at Sverigedemokraterna ikke sprer fordommer fra sin parlamentariske plattform.

Og relevansen for Sør-Helgeland? Flere kommuner her gjør seg klar til å ta imot flyktninger. Våre nye innbyggere fører med seg økt mangfold og gevinster, men også noen ganger utfordringer. Vi bør kunne diskutere begge deler på en måte som ikke sprer hat eller fordommer.

Leder, Brønnøysunds Avis 16. september 2014