Parolene til 1.-maitoget har ofte vært tamme greier. Og oppslutningen om toget deretter. I år er det i Brønnøysund satt opp en parole som jeg opplever som kjempeviktig: «Nei til søndagsåpne butikker!»

Den blå-blå regjeringen er i ferd med å innføre en ordning som vil få større konsekvenser for samfunnet vårt enn mange tror. Og det er et paradoks at det konservative partiet Høyre vil gå i bresjen for å ødelegge en kultur som har vært bærende i samfunnet i rundt tusen år. Enten en bruker søndagen til å gå i kirka, gå på tur, besøke familie eller bare rett og slett hvile, så er søndagen en dag som gir samfunnet en puls, en felles rytme. Mot mitt argument blir det hevdet at ingen tvinges til å handle på søndag. Nei, ingen tvinger meg til å handle på tirsdag heller, men det er ikke det det er snakk om. Spørsmålet er om vi skal ha en dag som er annerledes. En dag som ikke bare er preget av mine private, personlige valg, men der fellesskapet har gjort et valg. I dag utsettes vi for mer stress og uro enn noen gang før. Vi trenger en dag som på en måte tvinger oss til å roe ned. Jeg er overbevist om at vi klarer oss med seks dager der vi kan gjøre innkjøp.

Fremskrittspartiet har vel aldri vært spesielt opptatt av tradisjoner og verdier. Men når det er snakk om å ta imot innvandrere fra andre kulturer, da løfter Fremskrittspartiet gjerne fram de norske, kristne verdiene som noe vi må forsvare. Nå har de sjansen til å forsvare den verdien det er å ha en søndag som er ulik de andre dagene.

Jeg er glad for at i dette spørsmålet står Kirken, fagbevegelsen og mange forretningsfolk sammen. For mange som arbeider i varehandelen vil søndagsåpne butikker påvirke arbeidsmiljøet deres negativt. Og det vil også påvirke konkurranseforholdet mellom de små og de store.

La oss stoppe dette forsøket på å ødelegge den ukentlige rytmen i fellesskapet. En måte å vise hva vi mener, er å gå i 1.-maitoget i Brønnøysund i år. For dem som syns det er unaturlig, send en mail eller ta en telefon til Høyres stortingsrepresentant fra Brønnøy og fortell henne hva hun er i ferd med å gjøre.

Even Borch

Even Borch.