"Et komplett kaos". Utsagnet på side 26 i KS-advokatenes 39 siders rapport om Sømna kommune føles oppsummerende for innholdet. Rapporten er bestilt av kommunestyret og formannskapet i Sømna for å få vurdert ordfører og rådmanns agering i to personalsaker.

Med det utgangspunktet er det kanskje ikke så rart at rapporten munner ut i kritikk av de to. Mer om det senere. Men underveis leser man side opp og side ned om en kommuneadministrasjon i krise. Gjensidig mistillit. Sykemeldinger. Møter med dårlig stemning. Møter hvor man etterpå følte at feil personer var til stede. Advokater og tillitsvalgte. Fraksjonsdannelser og støtteerklæringer. Alt i alt et kaos hvor administrasjon, ordfører og politikere kjemper for å finne sine roller og undersøke sin habilitet mens den store, vonde klumpen bare vokser seg større. Det kan ikke være godt å gå på jobb for noen under slike forhold. Som leser får man inntrykk av at konfliktene får en selvforsterkende effekt etter hvert som flere blandes inn. Det skal mer til enn to personer for å skape så mye bråk på en arbeidsplass. Og rolleblandinger og personlige bånd gjør slike saker vanskeligere.

Administrasjon og politikk

Det er to ulike saker rapporten omhandler, men den ene har påvirket tillit og habilitet i den andre. Og merk: KS-rapporten omhandler ikke selve sakene, den tar for seg kommunens behandling av dem.

Konklusjonen til advokatene - som altså jobber i KS, kommunesektorens organisasjon og bør være eksperter på området - er at ordfører Edmund Dahle har gått ut over rammene for sitt politiske verv og blandet seg inn i arbeidsgiveransvaret i kommunens administrasjon. Dahle sier selv i rapporten at han er blitt trukket inn i sakene ved at han er blitt spurt til råds. Det kan være en vekselvirkning her, men ordføreren ville tjent på å markere dette skillet tydeligere, og i ettertid bør man være enig i at kommunen trenger rutiner for å skille politisk og administrativt nivå.

Rådmann Signar Kristoffersen får også kritikk for direkte eller indirekte innblanding i begge sakene, som han ifølge rapporten burde overlate til sine underordnende. Spesielt pekes det på at han ringte og angivelig spurte en arbeidstaker spørsmål om den ene saken. Kristoffersen bekrefter at han ringt, men sier samtalen handlet om noe annet.

Må vurdere tillit

Konklusjonen munner ut i at rapportens forfattere mener at rådmann Kristoffersen har kommet i en situasjon hvor store deler av hans egen administrasjon ikke har tillit til ham, og hvor han selv har uttalt at han er kritisk til enkelte av de ansatte.  Det påpekes at rådmann som øverste sentrale leder har et særskilt ansvar for at organisasjonen fungerer og at sentrale ledere har tillit til hverandre.

Advokatene skriver at det nå er opp til politikerne å vurdere om de har tillit til at rådmann vil klare å løse utfordringene administrasjonen i Sømna kommune har.

Det blir det store spørsmålet på mandagens ekstraordinære kommunestyremøte. Det blir feil å si at rådmann er ansvarlig for alt som nå er av kaos i Sømna. Men mandagens møte bør ikke handle om skyldfordeling, men om hvordan man kommer ut av situasjonen. Er Signar Kristoffersen rett mann for å få løst opp i situasjonen? Å få arbeidsmiljøet i Sømna kommune på rett kjøl igjen synes nå vanskelig - kanskje spesielt for Signar Kristoffersen.

Matti Riesto

Ansvarlig redaktør

Publisert i papiravisen 28.2. Ordfører og rådmann har ikke ønsket å kommentere rapporten overfor Brønnøysunds Avis.