Mange refleksjoner og spekulasjoner er blitt gjort i forhold til spørsmålet om Bindals fremtid.

Det er  vanskelig å spå noe om fremtiden.

Men som tidligere Nærøyværing og som Ytterbindaling i cirka 28 år, er  jeg ikke i tvil om hva som er best for oss bindalinger, i alle fall  vurdert utfra mitt ståsted, som kommunestyrerepresentant i gjennom to perioder og nå som 1. vara  for SV til kommunestyret i Bindal.

Noe Bindal SV deler med Bindal Høyre og Bindal Venstre.

Jeg skal ikke her kritisere noen av dere bindalinger som har en annen oppfatning enn meg, men jeg har en del spørsmål jeg ønsker å dele med dere her i dette leserinnlegget.

Da jeg satt i kommunestyret , opplevde jeg at vi som er i ytre del av Bindal; Horsfjord og Bindalseidet, måtte kjempe for å beholde skole, barnehage og at vi slåss for å få  gang- og sykkelvei, veilys, fiskemottaket på Norhorsfjord m. m….

Jeg vet nå selvsagt at vi per i dag ikke har elever nok til å beholde skolen på Kjella.

Men,  kanskje med en grensejustering, både i forhold til kommune og fylke, kan vi som bor for eksempel på Horsfjord, få utvidet vår skolekrets, med elever fra hele Austra …

Jeg må nok en gang vise til rådmannens  økonomiske  vurderinger for framtiden, dersom Bindal skal  bestå som egen kommune. Og, ære være rådmannen for sin tydelighet.

Hva skjer dersom Bindal består som egen kommune? Hvem skal da « betale« dette gildet?

Utfra tidligere erfaringer og utsagn fra administrasjonen, er jeg veldig redd for at noe av det første som blir innskrenket er barnehagetilbudet her i Kjella-kretsen .

Dette er en kjempeskummel utvikling!  Per i dag har vi heldigvis en del ungdommer som har flyttet tilbake til Kjella, Gutvik og Hollup/Aune-området. Flere av disse ungdommene har barn i barnehagealder, og  flere er underveis.

Hva hvis disse unge familiene må kjøre lange om eier for å levere sine barn før de drar på jobb?

Vil dette  føre til at de har lyst til å bo i  distriktet?

En grend med ingen eller et sterkt redusert barnehagetilbud appelerer ikke til bolyst.

Hvilke småbarnsfamilier vi bosette seg her da?

Uten småbarnsfamilier, hvor blir det da av: Et levende lokalsamfunn med kultur og arbeidsplasser?

Her er bare en av mange refleksjoner, jeg har sagt, masse om dette før, om at vi er inne i ei tid i endring, at kommuner blir pålagt stadig større ansvar, som krever  at de som skal betjene sine innbyggere har masse  kompetanse.

Det betyr et sterkt fagmiljø, og for å få det må det være ansatte der .

Dessuten , ungdommer som kommer tilbake for å jobbe i sin kommune, stiller i dag krav om at de kan jobbe sammen med flere, de ønsker ikke å sitte på et enmannsbetjent kontor.

På noen områder , slik som for eksempel barnevern og psykiatri , kan det til og med vær nødvendig å ha litt avstand til de man skal betjene og at man har noen å diskutere vanskelige saker med…

Dersom Bindal blir med i en storkommune, hvor  vi har en modell med kommunedeler, hvor  hver kommunedel har ett eller flere områder de kan opparbeide seg kompetanse på, ser jeg for meg at dette kan være en grei måte å møte framtidens krav til  kompetanse.

Men, da må vi hive oss på toget nå og våge å være med på å utvikle en sterk kommune for framtiden! For husk !

Dette er kun ne administrativ reform, hvor vi beholder våre basistjenester som: Sykehjem, skoler, legetjeneste osv… En reform for å møte en framtidens krav til kompetanse og gode tjenester for  våre innbyggere !

Så noen spørsmål jeg undrer meg over :

  • Hvorfor ble Telemarksforskning leid inn for å vurdere Bindal sine framtidige muligheter, på flere områder?

  • Hvorfor ble rådmannen utfordret av kommunestyret i Bindal til å komme med den økonomiske situasjonen i framtiden, både for Bindal som egen kommune og Bindal sammenslått med Nærøy og Vikna?

  • Hva med Austra sin framtid?

  • Hva med den spørreundersøkelsen i forhold til Austra sin framtidige tilhørighet? En undersøkelse som manglet et stort og vesentlig spørsmål: Hvem av Austras befolkning kunne tenkt seg å tilhøre en storkommune?

  • Hvorfor har Bindal kommune brukt masse  tid og penger på disse undersøkelsene ?

  • Er det slik at de som sitter i posisjon tviler på at dette stemmer?

  • Er det slik at det politiske flertallet , velger å håpe på at dette ikke stemmer? At det alltids blir ei rå?

  • Er det for å vise sine innbyggere at da har man illefall   forsøkt å gjøre noe?

  • Hvordan forholde det politiske flertallet seg til de svar som er kommer fram gjennom disse undersøkelsene?

Uansett! Ønsker jeg alle bindalinger et godt valg.  At alle stemmer utfra sine overbevisninger om hva som tjener Bindals framtid og Bindal sine ungdommer best .

For, husk! Vi stemmer ikke bare for oss selv, vi som er blitt godt voksne nå!

Håper at alle benytter seg av sin stemmerett, for nå kan vi om ikke annet få vite andelen av hvem som stemmer for Bindals om egen kommune, eller Bindal i en stor kommune. Men for at det skal bli reelle tall å forholde seg til, forutsettes det at så mange som mulig stemmer!

Godt valg! Benytt dere av stemmeretten!

Gunnhild Gutvik

Bindal SV