Tidligere register-direktør og sorenskriver Roald Tørrissen har interessante betraktninger om prosessen rundt nytt registerbygg på BAnett før helga.

Det er lett å være enig med Tørrissen både når det gjelder registrenes betydning for byen og om registrenes behov for nybygg. Likeså om en prosess som har vært alt for langdryg. Tørrissen frykter at den svake fremdriften i prosjektet kan føre til ytterligere utsettelser, eller i verste fall at hele prosjektet skrinlegges. At en slik utvikling vil være en katastrofe for byen og regionen er helt åpenbar.

Det er imidlertid når den pensjonerte juristen begynner å utlede om skyldspørsmålet rundt situasjonen at jeg lurer på om vi har befunnet oss i samme by de seneste årene. Jeg oppfatter Tørrisen dit hen at han tillegger lokalmiljøet og de lokale politikere hovedansvaret for at prosjektet igjen står i fare for å havne i utslagsvasken. Jeg kunne ikke vært mer uenig.

I mitt hode synes det klart at det er Statsbygg med alle sine eksperter, prosjektledere og alle sine utrednings-millioner som må ta hovedansvaret for at prosjektet fortsatt befinner seg i en utviklingsmessig hengemyr.

Kortversjonen er at Statsbygg blant et utvalg tomtealternativer valgte det absolutt mest krevende. Valget ble for øvrig enstemmig bifalt i kommunestyret.

Så ble vi etter hvert presentert for det ene livsfjerne og i praksis forkastelige bygge-skissa etter den andre. Hallelujastemningen var påfallende både fra innbyggere og næringsliv, hver gang en ny skisse ble presentert.

Etter at en ny regjering gav Statsbygg sparken og privatiserte prosjektet, senket hemmelighetskremmeriet seg over byen. Både lokalpolitikerne og vi andre ble henvist til rykter, spekulasjoner og konspirasjonsteorier av ymse slag.

Da næringsministeren den 4 januar 2018 utpekte vinner av anbudet var det lite snakk om signalbygg. Hun var mest fornøyd med den lave prisen. (Det kunne vært interessant å vite om næringsministeren på det tidspunkt visste at anbudsvinner ikke hadde tomt nok til sitt prosjekt).

Det er mens tomtespørsmålet fortsatt henger i løse lufta at Roald Tørrissen finner det opportunt å be lokalpolitikerne sette i gang...

Jeg vil utfordre Tørrissen til å redegjøre nærmere for hva han mener «våre ansvarlige lokale politikere» skal sette i gang med? Skal de bryte havneloven? Skal de overprøve taksten på kai-justering og nye bygg for havnefunksjonene, og selge dem på billigsalg til den tomteløse anbudsvinneren?

Mens vi venter på den gamle juristens svar vil jeg anbefale følgende eventyr, lyrikk og sang til dem som ønsker å forstå mer av den prosessen som fortsatt pågår;

«Keiserens nye klær» av HC Andersen

«Smeden og Bageren» av Johan Herman Wessel

«Den skyldige», en vise av Alf Prøysen.

Dersom Tørrissen ikke kan komme med noen alternative beskrivelser av prosessen bør han komme med en uforbeholden unnskyldning til de lokalpolitikere han urettmessig anklager i sitt innlegg.

Iver Dreiås

Iver Dreiås.