Det har like i forkant av vårt årsmøte den 10. januar fremkommet en del påstander vedrørende manglende informasjon og tap av råderett over eiendom.

Litt historikk:

Coop Sør-Helgeland SA ble stiftet 1. januar 2000 av disse lagene: Brønnøysund, Vega, Vevelstad og Sømna Samvirkelag. Selv om det ikke var ønsket av alle medlemmer, kan man i ettertid ikke bestride at dette var en riktig beslutning.

Coop har en organisering og et eierskap som er helt ulik våre konkurrenter. Deler av vårt overskudd tilbakeføres medlemmene, som også er eiere.

Organisering – demokrati:

I Coop Sør-Helgeland SA er årsmøtet øverste organ, med til sammen 15 årsmøtedeltakere, der fem er ansattevalgte, og ti medlemsvalgte er fra de fem kommunene (kretsene) på Sør-Helgeland. Valgene foregår som valg i butikk og på nett til kretsstyrene. Vi har gjennomgående representasjon da de som sitter i årsmøtet også sitter i kretsutvalgene. Valgkomiteen har ansvar for valgene til kretsutvalgene / årsmøtet, og valgkomiteen innstiller overfor årsmøtet på styremedlemmer. Dette er en vanlig og fullt ut demokratisk prosess.

Informasjon:

Hvert år er det avholdt kretsårsmøter i alle kretsene /kommuner i forkant av vårt årsmøte. Foruten informasjon om årsmelding, regnskap og kretsens årsmelding er det også blitt informert om planene fremover for laget/butikkene. Arbeid med fusjonsprosessen har vært en del av informasjonen. Dessverre har interessen for å møte opp vært heller laber i enkelte kretser. Når da enkelte av eierne kritiserer informasjon og de selv ikke møter opp på kretsårsmøtene er det forklarlig at de ikke vet hvilke planer som foreligger. Kretsårsmøtene har vært en informasjonsarena, med andre ord.

Vi har mange selvstendige samvirkelag, både små og store. Det kan være en styrke, og det kan være en svakhet. Vi er avhengig av å være organisert på en måte som gjør oss mer effektive og konkurransedyktige.

Fusjonsplaner og informasjon:

Våre vedtekter pålegger oss å vurdere vår organisering jevnlig. Med dette som bakteppe vedtok årsmøtet i desember 2014 en innstilling om å starte en utredning om laget skal være et selvstendig lag, eller fusjonere med andre lag. Dette ble enstemmig vedtatt, og samtidig sa årsmøtet at arbeidet mot en fusjon nordover, maksimalt må omfatte Nordland fylke. Informasjon om styrets arbeidet angående fusjonsplanene er blitt gitt på alle årsmøtene etter 2014.

Det ble igangsatt et arbeid der fire fusjonsalternativer skulle utredes: Coop Helgeland, Coop Nordland, fortsette som eget lag, eller søke mot Trøndelag.

En videre uforpliktende utredning angående en fusjon med Coop Nordland ble igangsatt, med frist for å være ferdig til 01.01.2017. Det ble oppnevnt to utvalg, et fra de ansatte og et fra de tillitsvalgte for å se på fordeler og ulemper med en fusjon med Coop Nordland. Begge utvalgene var enstemmig om at Coop Nordland var det beste alternativet. Laget er et av kjernelagene i fremtidig Coop-organisering, og har ressurser og støtteapparat som kommer ansatte og medlemmer på Sør-Helgeland til gode.

Resultatet av arbeidet innfridde alle våre krav, og styret konkluderte enstemmig med at dette måtte forelegges og informeres om på høstårsmøtet den 29.11.2017. Informasjonen til våre eiere ble gitt i brev tidlig i november, der eierne etter ønske kunne få kopi av fusjonsplan. Et enstemmig høstårsmøte vedtok å gå videre med planene om fusjon, og et endelig vedtak ville bli behandlet på et ekstraordinært årsmøte i januar.

En pressemelding (informasjon) ble deretter sendt til flere aviser, blant annet også BA, der både vedtaket og en grundig begrunnelse fremkom.

Fusjonsplanen har vært tilgjengelige via hovedkontoret, og en uttalelse vedrørende fusjonen fra våre revisorer slår fast det er gitt de opplysningene som Samvirkeloven paragraf 108 krever. At noen medlemmer ikke har deltatt på kretsårsmøtene for å få informasjon, ikke har lest brev som er sendt ut, ikke leste oppslag i BA eller vår pressemelding i BA, kan ikke ledelse eller styret i Coop Sør-Helgeland Sa belastes for.

Råderett.

I dag har råderetten over tomter, bygg og butikker i 5 kommuner vært styrt fra Brønnøysund. Har ikke forstått at dette har vært et problem for de andre kommunene. Når det nå blir styrt fra Bodø vil både tomter, bygg og butikker fortsatt ligge som før, og de ansatte vil arbeide på sine butikker og skatte til de kommuner som de bor i.

Etter fusjon vil det bli opprettet et regionutvalg for Sør-Helgeland på 9 personer, der 6 er valgt av medlemmene og 3 valgt av de ansatte. Disse 9 personer vil også sitte i det øverste organ i Coop Nordland som er Årsmøtet. I tillegg vil to personer fra Sør-Helgeland sitte i konsernstyret i Coop Nordland SA.

Vi mener at fusjonen med Coop Nordland vil trygge arbeidsplassene og tilbudene til våre medlemmer på kort og lang sikt.

Brønnøysund den 16. januar 2018

Wenche Stuvland Knygh                                            Jan Olav Osen

Styreleder                                                                     disponent