Når oppvekstsjefen ønsker inviterer FAU til møte er det vel greit å prøve å forstå hvorfor. Igjen kommer denne foreldreundersøkelsen på bordet og det med brask og bram. Strålende resultater og høy deltagelse.

Denne undersøkelsen som så tydelig viser at FAU og Utdanningsforbundet tar feil i sine vurderinger og må ha feiltolket sitasjonen. Er det ikke det han prøver å si? I så tilfelle virker det som om man her bare ønsker å vifte bort røyken slik at brannen får ulme i fred.

Evaluering og tilsyn

Jeg blir nødt til å igjen stille spørsmålstegn med hvordan oppvekstsjefen fører kontroll med barnehager med landets laveste bemanning. Sitter han og venter til slutten av november på en foreldreundersøkelse han ikke engang har lest spørsmålene på. Og er det slik at når det etterspørres tall fra de kommunale barnehagene at oppvekstsjefen fremlegger de samlede resultatene fra alle barnehagene i kommunen. De kommunale og de private?

Når det gjelder tilsyn av barnehagene er det vel greit å at vi opplyses i hvordan dette tilsynet utførers. Et tilsyn som føres hvert tredje år og som så vidt jeg vet fremstår som en om er forhåndsvarslet proformainstitusjon. Jeg har med egne øyne sett en barnehage ryddet og klar for et slikt besøk og sliter med å forstå poenget.

Avviksmeldinger

Det er ifølge oppvekstsjefen ikke mottatt avviksmeldinger eller klager som tydelig har indikert at noe er galt. Han spør ikke hvorfor, men konkluderer enkelt og greit med at alt er i den skjønneste orden. Dette gjør han på tross av tilbakemeldinger om at prosessen har blitt tungvint og tidskrevende. Han spør seg ikke hvordan ansatte i tidsnød skal ha hatt tid til å skrive avviksmeldinger og om disse avvikene i det hele har vært signalisert som velkommen.

Det er heller ikke vanskelig å forestille seg et visst konfliktnivå mellom ansatte og ledelse under de gitte forhold og hva det gjør med kommunikasjonen.

Ytringsfriheten oppvekstsjefen beskriver taler for seg selv.

Ytringsfriheten

På spørsmål fra BA om de barnehageansatte i Brønnøy har lov til å uttale seg til media opplyser oppvekstsjefen at de ansatte har ytringsfrihet men at all kommunikasjon utad skal gå gjennom ledelsen. «Ytringsfriheten» begrenses her til ledelsens kontor og fremstår da som like meningsløs som et proformatilsyn?

At rådmannen ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen «fryktkultur» er i mine øyne merkelig når munnkurven er så tydelig. Rådmannen og oppvekstsjef jo må jo selv være prisgitt informasjon fra bare en områdeleder – det er uhyggelig.

Har vi faktisk kommet i en situasjon hvor kommunen ene og alene styres av et knippe individer i ikke valgbare posisjoner med total informasjonskontroll. Den tanken er så skremmende at våre politikere bør komme på banen snarest.

Harald Krokaa