Utdanningsforbundet Brønnøy har hele veien vært klar på hva som er vår politikk og tok derfor allerede i 2015 initiativ og arrangerte folkemøte i forkant av kommune- og fylkestingsvalget i 2015, der tema var barnehage og skole. Videre har vår Hovedtillitsvalgt (HTV) i Utdanningsforbundet i drøftingsmøter med arbeidsgiver, flere ganger advart mot nedbemanning i de kommunale barnehagene og vært tydelig på at vi var uenige i dette. Så Kjell Inge Johnsen, det medfører ikke riktighet at Utdanningsforbundet nettopp har kommet på banen. Vi har også på vegne av våre medlemmer ved HTV, gjentatte ganger etterlyst ei evaluering av omstillings- og nedbemanningsprosessen, uten at vi hittil har fått gjennomslag for det hos arbeidsgiver. Bemanning har også vært en sak som Utdanningsforbundet har jobbet lenge med, jamfør Kløvermarka barnehage.

Johnsen betviler at Utdanningsforbundet har fokus på barnas beste, og han påstår også at vi mangler dokumentasjon på at kvaliteten er blitt dårligere etter nedbemanningen i barnehagen. Vi kan berolige Johnsen med at Utdanningsforbundet ikke har noe vikarierende motiv, da det i Utdanningsforbundets vedtekter står helt klart: «Utdanningsforbundet skal arbeide for at barn, unge og voksne får et kvalitativt godt og etisk forsvarlig opplæringstilbud, og for at utdanning skal ha en sentral rolle i samfunnet.» Dette er ikke å prate ned tilbudet i de kommunale barnehagene, men derimot et forsøk på å synliggjøre hva dyktige og ansvarlige ansatte mener må til, for å ivareta et kvalitativt godt og etisk forsvarlig tilbud i barnehagene.

De ansatte i barnehagene stiller høye krav til seg selv, sitt fag og profesjon. Gjennom sin fagforening har de fått kommet til orde, og fått gitt sitt syn på hvordan nedbemanninga har innvirket på deres arbeidsvilkår og kvaliteten på barnehagetilbudet. Vi betviler ikke at de ansatte vet best hvor skoen trykker, og at de derfor er best egnet til å vurdere kvaliteten i barnehagen. Dette er for oss god nok dokumentasjon.

Hvilken bakgrunn og kompetanse har egentlig Kjell Inge Johnsen som gjør at han kan uttale seg om kvaliteten i de kommunale barnehagene og betvile det de ansatte sier? Med å blande politiske parti inn i sitt innlegg, avsporer han også debatten. Til opplysning så er Utdanningsforbundet en partipolitisk uavhengig fagforening for pedagogisk personale innenfor alle utdanningsnivåer.

Avslutningsvis vil jeg appellere Brønnøy kommune om snarest mulig, å foreta ei evaluering av omstillings- og nedbanningsprosessen i kommunen. Dette med ønske om det aller beste for alle parter, men først og fremst for barnas beste.

Med vennlig hilsen

Merethe Paulsen Blomstervik

Leder Utdanningsforbundet Brønnøy