I BA sist fredag tok Utdanningsforbundet ved leder Merethe Paulsen oppgjør med den omfattende nedbemanningen i de kommunale barnehagene som kommunestyret vedtok i budsjettmøtet i desember 2015, og det er vel og bra.

Imidlertid er det på sin plass å informere om følgende fakta:

1. En rekke av medlemmene i Utdanningsforbundet og de andre fagforeningene i kommunen er medlemmer i Brønnøy Ap. Mange av dem er også valgt inn i kommunestyret.

2. Før valget høsten 2015 var alle kjent med at kommunen ville bli nødt til å foreta betydelige kutt i drifta. Brønnøy Arbeiderparti garanterte i valgkampen at tilbud til barn og unge ikke skulle rammes.

3. I medlemsmøtet som var i forkant av nevnte kommunestyremøte, ble det lagt fram gjennomarbeidet forslag som tok lovnadene på alvor – som viste til andre måter å hente inndekking på og som skånet tilbudet til de minste barna. Dette ble nedstemt av flertallet i medlemsmøtet – mellom andre av nevnte medlemmer i de store fagforeningene.

4. I kommunestyremøtet, som var første budsjettmøte etter valget, la SV fram et alternativt forslag der nedbemanningen i de kommunale barnehagene var mindre dramatisk. Dette ble nedstemt, det fikk kun SV sin ene stemme. Flertallet, inklusive nevnte medlemmer i de store fagforeningene, stemte mot.

5. Rådmannen hadde et alternativt forslag som ville medføre en mindre omfattende nedbemanning i barnehagene. Men, flertallet i kommunestyret, inklusive nevnte medlemmer i de store fagforeningene, valgte det mest dramatiske forslaget. I avdelingene med de minste barna var nedbemanningen på hele 25 prosent.

6. Den private Kløvermarka barnehage – i dag er en del av Norlandia barnehagene – har siden oppstarten sommeren 2004 og fram til ganske nylig hatt samme bemanningsnorm som de kommunale barnehagene i Brønnøy nå har – uten at Utdanningsforbundet noen gang har reagert på det.

7. Bakgrunnen for vedtaket var at kommunen måtte spare penger og selv med denne dramatiske nedbemanningen i de kommunale barnehagene ble budsjettet vedtatt med et driftsunderskudd for 2016 på om lag 16 millioner kroner. Allerede tidlig i 2017 var man kjent med at vedtatt underskudd for 2016 var snudd til et overskudd på om lag 30 millioner. Men Utdanningsforbundet har ikke tatt noe initiativ til noen endring av bemanningsnormen.

8. Ikke før nå, når PBL og de private barnehagene får store oppslag i BA – fordi den dramatiske nedskjæringen i de kommunale barnehagene nå bidrar en like dramatisk reduksjon i det kommunale tilskuddet til de private barnehagene – da kommer Utdanningsforbundet på banen.

Jeg er innforstått med at fagforeningene ikke har stemmerett i kommunestyret. Men når sentrale medlemmer ikke benytter muligheten til å påvirke i medlemsmøter i de politiske partiene hvor de er medlemmer, og de benytter sine posisjoner i kommunestyret til å argumentere og stemme for det mest dramatiske forslaget til nedbemanning – mot det som fagforeningene tilsynelatende står for – står ikke holdningene til troende.

Og når Utdanningsforbundet nå bruker sine ressurser på å prate ned tilbudet i de kommunale barnehagene – uten at de dokumenterer at kvaliteten er blitt dårligere som resultat av de nedskjæringer som deres medlemmer har vært med og vedtatt, må en ha lov å tvile på at det er «barnas beste» som er bakgrunnen for at Utdanningsforbundet nå kommer på banen.

Kjell Inge Johnsen