I de siste par ukene har det vært avisinnlegg der nytt bygg for Brønnøysundregistrene har vært tema. Det sniffes både her og der, og enkelte fremsetter antydninger om korrupsjon og lukkede prosesser både i kommunen og ved Brønnøysundregistrene, der avgjørelser tas uten innsyn. Det skinner også gjennom en skadefryd over en kommende rettsprosess. Sannelig ikke rart at en liten by sliter med å bli større om dette er en gjengs holdning!

Som ansatt ved Brønnøysundregistrene så synes jeg ikke at dette har vært hyggelig lesestoff. Jeg er overrasket over at antydningene ikke blir imøtegått, spesielt fra kommunens side. Det er trolig slik at kommunen vurderer antydningene som useriøse, ikke vet jeg.

Det er særlig anskaffelsesprosessen som er utfordrende å skjønne. I hovedtrekk er prosessen slik;

  • Statsbygg skal ikke bygge nytt registerbygg

  • Brønnøysundregistrene skal leie lokaler

  • Tilbyder av nytt registerbygg må forholde seg til de krav som Brønnøysundregistrene stiller

  • Brønnøysundregistrene velger selv det tilbudet som innfrir kravene best

I sum gir dette en ren merkantil prosess der publisering av f.eks. skisser og annen dokumentasjon kan være direkte ødeleggende. Sikkert sårt for alle som vil synse noe på sitt spinkle grunnlag, men sånn er prosessen.

I løpet av noen få år vil det bli brukt drøye 2 milliarder kroner på nye system og nytt bygg for Brønnøysundregistrene. For en kommune på vår størrelse er dette strålende nyheter. For registrene er dette enda viktigere. Digitaliseringen er i en startfase, og nye system og nytt bygg vil gi oss betydelige fortrinn når nye registerløsninger skal bygges. Jeg forutsetter at våre 27 kommunestyrepolitikere innser viktigheten av registrene, og at kommunen som planmyndighet tar dette innover seg.

Lokalisering av nytt registerbygg var en betent sak for deler av det forrige kommunestyret, og da særlig for Ap. I kontrast til alle anbefalinger, så lette Ap med lys og lykte etter plassering utenfor sentrum. Heldigvis er dette et tilbakelagt stadium nå. Denne saken er veldig viktig å lande nå, vi har ikke mer tid å miste. Lokalpolitikken må tilpasse seg anskaffelsesprosessen i dette tilfellet, og ikke motsatt.

I likhet med mange så gleder jeg meg veldig til nytt registerbygg står ferdig. Ikke bare vil nybygget lukte godt, det åpner også for videre vekst og utvikling for hele Brønnøy-samfunnet.

Tore Tveråmo

Medlem i Brønnøy Høyre

PS! Statsbygg er fritatt for eiendomsskatt, og det betyr at et registerbygg i fortsatt privat eie vil gi kommunen 3-4 MNOK i årlige skatteinntekter. DS.

Tore Tveråmo er medlem i Brønnøy Høyre og ansatt ved Brønnøysundregistrene. Foto: Brønnøy Høyre