Gjennom media er vi blitt kjent med at Nordland fylkeskommune legger fram forslag om å redusere antall tannlegekontor i fylket. Ifølge pressemelding som ble sendt ut 18. oktober, vil forslaget – hvis det blir vedtatt og gjennomført – føre til drastisk endring og sentralisering av tannhelsetjenesten på Sør-Helgeland. Samtlige tannlegekontor i regionens distriktskommuner – Terråk, Vik, Hommelstø, Vevelstad og Gladstad – foreslås nedlagt og all tannhelsebehandling planlegges lagt til Brønnøysund.

Hele forslaget sendes nå til høring i kommunene og berørte instanser, høringsfrist er satt til 15. desember. Forslaget skal behandles politisk rett over nyttår og skal ifølge fylkeskommunens tidsplan komme opp til endelig votering på fylkestingets møte i slutten av februar neste år.

Sømna Pensjonistforening samlet til møte 25. oktober vil på det kraftigste protestere mot den foreslåtte endring av tannklinikkstruktur. Når forslaget lanseres under overskriften «Et løft for tannhelse», oppleves dette som en provokasjon. Nærhet til all helsetjeneste, også når det gjelder tannhelse, er av stor betydning, særlig for eldre mennesker. Det forebyggende arbeidet blant unge vil sjølsagt også lide når avstand til tannlegekontor blir stor.

Fra fylkeskommunens side legges det ikke skjul på at forslaget først og fremst begrunnes med økonomisk innsparing. Fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes (SV) understreker at en viktig årsak til endringene for tannhelsetjenesten er regjeringens kutt i overføringer til Nordland. Sømna Pensjonistforening vil derfor med denne uttalelse også rette kraftig kritikk mot regjeringen som gjennom statsbudsjettet setter fylkeskommunen i en situasjon der det blir vanskelig å oppfylle forpliktelsene overfor innbyggerne.

Men fylkeskommunen må også ta til seg kritikk for prosessen bak forslaget til ny struktur for tannhelsetjenesten. I pressemeldinga 18. oktober gis det inntrykk av at forberedelsene er gjennomført i god dialog med både kommunene og de ansatte i tannhelsetjenesten. Vårt inntrykk er derimot at dialogen med kommunene fram mot høringsmøtet i Bodø 18. oktober har vært mangelfull og preget av lite lydhørhet fra fylkeskommunens side. Vi har også informasjon som viser at forslaget har vakt brei motstand blant ansatte i fylkets tannhelsetjeneste. Videre har vi sett eksempel på at fylkestannhelsesjefen og hans stab i den senere tid har ført en ansettelsespraksis som legger opp til det nye forslaget, allerede før det er vedtatt, noe som må anses som særdeles kritikkverdig.

Sømna Pensjonistforening krever at alle fakta i forbindelse med tannhelsetjenesten i Nordland kommer på bordet og blir tilgjengelig i en grundig offentlig debatt foran fylkestingsmøtet i februar neste år.

For Sømna Pensjonistforening

Hilda Wågan

Leder

Hilda Wågan er leder for Sømna pensjonistforening. Foto: Bård Pedersen