Få øynene opp sambygdinger! Dere forvalter en perle på Helgelandskysten!

Har jeg sett noe dere ikke ser? Er mine øyne av en annen natur? Vil ikke tro det.

Det jeg ser, er så vakkert, uendelig vakkert. Det er derfor jeg hvert eneste år har trukket hit til Hamnøya, sammen med grågåsa, for å oppleve eventyret, for å ta del i naturens oppvåkning, liv, drama og fulle åpenbaring. Til slutt slo jeg meg ned her.

Hamnøya er som et lite stykke Norge. Skapt for folk og fe fra tidenes morgen. Her er skog og fjell, jordveier holdt i hevd av driftige bønder, beiteområder for sau og geit, og er du en planteelsker, naturmedisiner, villsalatentusiast finner du urter av enhver art og til ethvert bruk. Fugleelsker? I det trolske og forrevne fjellandskapet i sør har havørnen og hubroen sitt hjemsted. Og leter du i samme området kan du komme til å oppdage huler og rom i fjellet, som, om du våger det, kan lede deg videre til en svimlende opplevelse ,til en innvendig fjellkatedral, som garantert vil gi deg gåsehud. Var dette kanskje steinalderfolkets residens? Spor, gjenstander fra denne tiden er nettopp funnet i dette området.

I den våryrende tiden på Hamnøya har fugleriket føringen. Det er musikk i luften. Orrhanens forførende stunt på tuer og topper, tjelden og måkenes stridskommunikasjon, gjøkens varsel om løvsprett og sommer, gåsbuens fluktspill under rugetiden og ikke minst enkeltbekkasinens hvinende ulokaliserbare luftreiser. I alt en symfonisk gratiskonsert for alle.

Det kan oppleves at her er naturen i fullkommen balanse. Det var det som slo meg når en flokk med gråsisik kom rosehekken til unnsetning og forsynte seg med hver eneste bladetende lus. Naturen ordner stort sett opp i alt, når livet balanserer.

Når vi kommer til havet, til livet på, og under sjøoverflaten som omgir denne vakre øya, skal du lete lenge etter, om du i det hele tatt vil å finne noe liknende. Ta sjøveien gjennom Hamsundet, du blir slått av noe storslagent. Denne reisen, om du kan følge den fra det innerste i deg, når du lar øyne og hjertet smelte sammen, vil inntrykkene gjøre deg beruset og henført av landskapets karakter, poesi.

Fra sandbunnen i lune viker og grunne sidesund reflekterer smaragdgrønne lysfenomener i sjatteringer mot fallende dybder hvor også tareskogen, ålegresset er intakt og danner en livsnødvendig fauna for det mangfoldige dyre- og fiskelivet i sundet. Et sjeldent korallrev ligger også her, i det friske klare strømmende vannet, som for øvrig også er en yndet fiskeplass for dem som er kjent. Men fiskeplasser vil en finne i hele sundet, og du kan få allslags fisk, og det må ha vært et viktig nærområde for livsgrunnlaget, næringsgrunnlaget for folk opp gjennom alle tider.

Her var også trygge og sikre havner for seilskutene i tidligere tider, og langs bergsidene i sundet er de gamle ankerfestene markert som minner fra en annen tid.

Alt hva et sjøparadis kan oppbringe har Hamsundet i seg. Det er et levende sjøhabitat i dag, men naturen er sårbar, og med så mye uklokskap som er utvist de siste tiår innen næringsvirksomhet i sjøen, er det all grunn til til å være på vakt.

Til dere som ønsker å tilrettelegge for etablering av en omfattende havbruksindustri midt i vakre, men sårbare Hamsundet, finn vennligst en annen plass! Her har allmennheten i dag første hånd til eierskapet. Ingen privat profitør bør ta seg til rette her uten videre.

Hamnøya 18. mai 2017

Terje Vatn

Terje Vatn mener naturen bør få være inngrepsfri ved Hamnøya.