Brønnøy Høyre legger inn forslag til kommunestyret neste uke om kraftig reduksjon i eiendomsskatten fra 2020.

Dette har vi også signalisert i tidligere politiske møter og er i tråd med det vi har lovet våre velgere. For ett år siden vedtok et nyvalgt og samlet kommunestyre å rydde opp i kommuneøkonomien og legge en fireårs plan som skulle innarbeide tidligere gjeld og snu trenden slik at vi kunne gå ut av ROBEK i løpet av 2019 med sunn økonomi og overskudd. I tillegg ble det også vedtatt en kraftig nedskjæring i bemanning og omorganisering i hele den kommunale strukturen.

Godt i rute

Vi har nå gjennom presentasjon fra økonomisjef i de ulike driftsstyrer og formannskap fått bekreftet at fjorårets beslutninger har virket. Det er særdeles gledelig å se at hele omorganiseringen har blitt gjort sammen med de ulike fagforbund slik at alle ansatte har blitt ivaretatt på en god måte. Det har vært tøffe kutt som vi samlet har stått bak som nå vises i faktiske tall. Vi ligger godt i rute, og ser sågar ut til å kunne komme i mål tidligere en planlagt. Det kreves fortsatt streng disiplin på den økonomiske styringen i alle ledd og nivåer, men vi er snart i overskudd og bygger opp en positiv buffer fremover for hvert år.

Brønnøy Høyre mener nå det er på tide å se på eiendomsskatten etter 2019. Vi kommer til å være ute av ROBEK og styrer økonomien selv. Det er ikke meningen en kommune skal basere sine inntekter på å skattlegge privatpersoner og innbyggerne sine gjennom en usosial og urettferdig skatt. Eiendomsskatten skal ikke være en lett inntektskilde der kommunen kan lene seg tilbake mens millionene ruller inn fra innbyggerne den skal tjene og støtte. Kommunen er til for innbyggerne; for å yte tjenester og velferdsordninger, lovpålagt service innen mange fagområder. Det er ikke rett at det blir brønnøyværingene som skal betale titusener av kroner i året for å "støtte" sin kommune.

Kutt til det halve

Vi mener at et kutt på nær det halve, til 4 promille, er en fornuftig start på veien til å fjerne eiendomsskatten helt. Brønnøy Høyre ser det som realistisk og nøkternt nok å sette ned eiendomsskatten i 2020 fra 7 promille som inntreffer neste år og varer til 2019. 7 promille er makssats som kan settes og kommer til å merkes de neste 3 årene.

Eksempler hentet fra kommunens liste med 7 promille:

Eiendom taksert til 1.000.000kr = 7.400kr i skatt.

Eiendom taksert til 1.700.000kr = 12.000kr i skatt.

Eiendom taksert til 2.500.000kr = 18.000kr i skatt.

Brønnøy kommune skal med fortsatt sterk og fokusert styring ha en sunn økonomi uten å skattlegge innbyggernes eiendommer mener Brønnøy Høyre. De grep som allerede er tatt vil vi fortsette å se positiv effekt av. I tillegg så må kommunen fokusere på tilrettelegging for næringsvirksomhet og å bli en attraktiv kommune å bo i og flytte til.

Havbruksfondet

Konkret så har vi også forslag til fortsatt styrking av buffer og overskudd gjennom å fra 2020 innarbeide en årlig utbetaling på 7 millioner kroner fra Havbruksfondet. Dette fondet er vedtatt av Stortinget i 2016 og innebærer at kommunene skal motta 80 % av vederlaget oppdretterne betaler for oppdrettstillatelser. Den dekningen vi foreslår er godt i samsvar med det som framgår av forarbeidene da beslutningen av Havbruksfondet ble fattet.

Overføringen fra Havbruksfondet til kommunene kan komme i gang langt tidligere, men av erfaring fra tidligere overføring av andel av vederlaget oppdretterne betaler til Staten har vi vært konservative mht. tidspunkt. I tillegg mener vi det går an å kutte enda mer i driftskostnadene til kommunen.

Brønnøy Høyre inviterer de andre partiene til å være med på dette og håper vi kan få til et positivt budsjettvedtak i kommunestyret bade for kommunen og innbyggerne våre!

Synnøve E. Lilleli og

Brønnøy Høyres kommunestyregruppe