Even Borch får nå støtte fra kommunestyrerepresentant Eilert Horn (fristilt) i siin bønn om offentliggjøring av kuttliste . Dette for å få en offentlig debatt før velgerne skal gå til urnene i Brønnøy.

11 milllioners  kutt uroer

Horn - som er SVs fjerdekandidat til valget- mener det som nå har lekket ut fra rådmannens budsjett og økonomiplanarbeid er urovekkende.

"Jeg foreslo i siste kommunestyre da denne saken ble behandlet at Brønnøy måtte ta litt tid for å komme i balanse, så de kuttene som måtte gjøres måtte sees på i et tidsperspektiv INNEN 2026. Det tilsier kutt på "bare" 16 mill. Jeg argumenterte mot at å kutte 32,7 millioner ville ramme meget hardt, både ansatte, men ikke minst brukerne av de kommunale tjenestene. Det er ikke mulig uten at en fjerner tjenester.  Dette sett i lys av årsmeldingen som ble behandlet i samme møte. Vi ser det allerede nå med det som har lekket ut; 11 millioners kutt i barnehager, betyr en svært dårligere kvalitet på tjenestene til de yngste barna, og antakeligvis ett ansvarsområde for barnehagene i Brønnøy. Det er naivt å tro at førstelinjetjenesten skal skjermes.  Liv Solli og 4 fra Ap stemte for mitt forslag", skriver  Eilert Horn til BA.

Tidligere prost i Brønnøy Even Borch har bedt rådmannen om innsyn, og stiller spørsmål ved om Brønnøy har et demokratisk problem når kuttlisten holdes tilbake under valgkampen.

-Jeg er og enig med Borch i at i hvertfall grove trekk av kuttlista må offentliggjøres før valget, fremholder Horn.

Kan ikke realitetsbehandle enkeltstillinger i offentlighet

Brønnøyordfører Johnny Hanssen sier han er for åpenhet.

-- Jeg mener prosessen må være så åpen som mulig, men vi kan ikke frigi en liste som skaper unødige spekulasjoner på hvordan kutt kan ramme enkeltmedarbeidere. Rådmannen har nå forslag til hvordan kutt kan gjennomføres, men det betyr ikke at de faktisk vil bli gjennomført. Derfor har rådmannen vurdert at dette må holdes unntatt offentlighet nå. Jeg vil tro at rådmannen og de tillitsvalgte fortløpende vurderer hvordan materialet skal  behandles. Jeg tror ogås Borch vil se at vi ikke kan realitetsbehandle enkeltstillinger i offentlighet, sier Hanssen .

-Er det et demokratisk problem at partier og velgere i Brønnøy ikke vet hvor rådmannen vil kutte- før etter kommunevalget?

-Vi skal ha en god demokratisk prosess når vi kommer så langt. Arbeidet med å ta ned driften i Brønnøy kommune begynner nå, og vil pågå i flere år, sier Hanssen.

Formannskapet i Brønnøy  skal etter planene behandle rådmannens forslag til budsjett og økonomiplan 24. september, ti dager etter kommunevalget.