Fagforbundet frykter feiltolkninger og frustrasjon hvis brønnøyrådmannens kuttlisteforslag på 32,2 millioner gjøres kjent nå. Derfor har  tillitsvalgte bedt om at den holdes unna offentlighet.

Borch reagerer på taushet

"Det nytter ikke å ha fint partiprogram dersom virkeligheten styres av ei kuttliste som verken de folkevalgte eller vi som utgjør befolkningen har noen innvirkning på", konstaterer tidligere prost i Brønnøy, Even Borch.

I et leserinnlegg i  dagens BA stiller han spørsmål ved om den demokratiske åpenheten er på plass i Brønnøy. Dette etter at rådmannen tirsdag 25. august utleverte en taushetsbelagt kuttliste med fjorten dagers vurderingsfrist til fagforeningene.   Når fagforeningene er ferdig med listen, så vil det kun være fem dager igjen til kommunevalget 14.september.

Vet ingenting før de er valgt

"Fagforeningene skal få se kuttlista, men de har fått munnkurv. Det betyr at vi som bor i Brønnøy og er avhengige av kommunens tjenester, vi vet ingenting om hva som planlegges. Og det vordende kommunestyret vet heller ingenting før de er valgt, og de får ingen mulighet til å flagge hvordan de vil prioritere  de økonomiske innstramningene" , skriver Borch. Han mener dette er uholdbart.

"Hvordan kommunen prioriterer å stramme inn og å tjene mer penger, vil være det som betyr mest  for oss alle i den kommende valgperioden", konstater han og utfordrer rådmannen til å offentliggjøre forslag til økonomisk hestekur så snart som mulig

"Jeg skulle ønske at rådmannens forslag til økonomisk hestekur ble offentliggjort så snart som mulig og at politikerne fikk uttale seg om den. Da ville jeg gått til stemmeurna med mye større trygghet enn det jeg sannsynligvis vil gjøre",fremholder Borch.

Vil ikke frigi dokument

Banett har bedt rådmannen om innsyn i kuttlista  som ble utlevert fagforeningene tidligere denne uke. BA har også bedt rådmannen vurdere meroffentlighet etter loven. Taushetsbelagte opplysninger kan da sladdes slik at prinsipielle problemstillinger kan belyses i offentlighet.

"Innsyn kan ikke gis fordi det vil være personer/funksjoner som er identifiserbare (personvern) og derfor er notatet unndratt offentlighet", svarer rådmannen på Banetts henvendelse.

Fagforbundet ved tillitsvalgt Olav Laukvik vil heller ikke uttale seg om det han bekrefter er en kuttliste.

-Vi setter oss inn i materialet nå og ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere. Men BA er velkommen til å ta kontakt over helgen, sier Laukvik.  Han bekrefter at Fagforbundet har bedt om at listen holdes unntatt offentlighet.

-Vi ville ikke gå ut med kuttlisten. Dette med tanke på at om den kom ut ville skape utrolig mye frustrasjon og feiltolkning av det som står i dokumentet, sier Laukvik.

Hvor kommer kuttene

Økonomisjef Frank G. Nilssen i Brønnøy lettet imidlertid noe på sløret i tirsdagens møte i Driftstyre I .  Her ba politiikerne om orientering om det pågående budsjett og økonomiplanarbeidet til rådmannen.

-Å kutte 32,2 millioner innen den tidsfristen kommunestyret har satt har vært vanskelig,  sa Nilssen som likevel ga uttrykk for at det nå har lyktes administrasjonen å få satt sammen en kuttliste.

Les mer om dette -og hvor kuttene kan komme-  i dagens papirutgave av BA

Even Borch vil ha politisk diskusjon om foreslåtte kutt nå- og ikke etter kommunevalget. Foto: Norma Moen