Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen (H) fra Brønnøysund reiser førstkommende lørdag på en ni dagers kunnskaps- og opplevelsestur rundt Svalbard.

Klimaendringer

Ebbesen er medlem av arktisk parlamentarisk delegasjon på stortinget, og ser fram til turen:

- Én ting er å lese om det, det er noe helt annet å faktisk oppleve det i virkeligheten. Jeg ser fram til å lære mer om Arktis og arktiske forhold. Arktis er et viktig område. Det er blant annet i polare strøk man tydeligst kan se effekten av klimaendringene, og det får konsekvenser for resten av verden. Det snakkes stadig om vern av områdene, men man må ikke glemme at det bor folk i områdene også, sier Ebbesen.

Turen er lagt opp med bredt innhold, og delegasjonen på 25 personer skal blant annet innom temaene miljø og klima, olje- og gassutvinining, maritime operasjoner, og den politiske situasjonen i nordområdene. Andre tema vil være redning og søk i arktiske forhold og Svalbards fremtid. Arrangør er Norsk Polarinstitutt, NTNU, SINTEF og Unis. Reisen foregår med forskningsskipet LANCE.

- Jeg anser dette som en kompetanse- og kunnskapsreise. Under selve reisen vil det hver dag være foredrag ombord i LANCE. Jeg skal blant annet holde et foredrag selv, om regjeringens nordområdepolitikk.

Russisk bosetning

Det vil være landstigning i Hornsund, hvor de skal besøke den polske forskningsstasjon, som ble etablert i 1957. Videre går turen rundt Sørkapp, og nordover mot Kapp Lee. De passerer Bråsvelbreen på Nordaustlandet, for så å gå inn i Sorgfjorden øverst i Hinlopenstretet. Onsdag kveld passerer de Verlegenhuken som er turens nordligste punkt. Etter landstigning i Sorgfjorden og Virgohamn, er det ny landstigning i Ny-Ålesund på fredag. Lørdag går de i land i Barentsburg, hvor de skal besøke den russiske bosetningen på Svalbard, som teller i underkant av 500 innbyggere.

- Arktisk parlamentarisk delegasjon ble opprettet 2009. Bakgrunn er en stigende interesse for Arktis både hos de arktiske land og i en rekke land utenfor denne kretsen. Viktige sektorer er energi, klimaendringer og miljø, maritim transport, helse og utdannelse. USA har overtatt formannskapet i Arktisk råd, og har klimaendringer og hav som to hovedelementer i sitt forskningsprogram. Fra norsk side er det enighet om at vi ønsker en bærekraftig forvaltning av ressursene i nord, gjennom økosystembaserte helhetlige forvaltningsplaner, forteller Ebbesen.