– Per i dag bygges det mye leiligheter. Jeg har bygget 130 leiligheter totalt og jeg har bidratt med min del av leiligheter i Brønnøysund. Jeg synes dette her er trasig, men markedet er slik i dag, konkluderte Gunnar Vikrem rett før retten ble hevet.

Sannsynlig konkursårsak

Mandag møtte han og kona Karin Vikrem i skifteretten. Frem til konkursen var hun styreleder i selskapet med Gunnar Vikrem som daglig leder.

Bostyrer Geir Løbersli sa innledningsvis at det ikke forelå en innberetning ettersom han ikke hadde hatt tid og anledning til å utarbeide denne. Likevel fortalte han retten og dommerfullmektig Elisabeth Dolva Sandøy, hva han trodde hadde forårsaket konkursen.

— Sannsynlig konklusjon i forhold til konkursårsak er at prosjektet i Urstabbveien er den trolige årsaken til konkursen. Her er det store kapitalkostnader som har påløpt. Så får vi en situasjon der eiendomsmarkedet har hatt en nedadgående pil, spesielt når det gjelder leiligheter. Så dette er vel en konsekvens av at det bygges for mye, sier Løbersli.

Milliontap

Eiendomsselskapet ble stiftet 2. mai 1995 og drev på slutten fra en privatadresse. I hovedsak ligger verdiene i selskapet i Urstabbveien borettslag. Det gamle herredshuset i Urstabbveien ble gjort om til et leilighetsbygg med totalt åtte leiligheter. I første etasje er tre av leilighetene solgt, mens en er for salg. Andre etasje er organisert som et borettslag, her har tre leiligheter vært ute for salg i lang tid.

I tillegg til herredshuset eier Vikrem Eiendom tre tomter på Mosheim, deler av hyttefeltet på Skutstøen, en hyttetomt på Stortorgnes og kontorlokaler i Salhussletta 5. Totalt utgjør dette vel åtte millioner kroner i eiendommer. I alt foreligger det panteheftelser på 9,7 millioner kroner i eiendommene. Husbanken har pant i cirka to millioner kroner, men har ikke meldt krav i boet.

Ønsker å berge borettslaget

I november 2016 inngikk Vikrem Eiendom AS og selskapets aksjeeier Gunnar Vikrem en avtale om at eiendomsselskapet skulle selge en hyttetomt og en leilighet i Urstabbveien til ham. Vederlaget for hyttetomten var 300.000 kroner og leiligheten 2.314.000 kroner. Revisjonskompaniet Midt-Norge AS konkluderte 14. november samme år at det var samsvar mellom verdien av det vederlaget selskapet mottok for tomten og leiligheten og det vederlaget selskapet skal yte med overdragelse av hyttetomten og leiligheten til kjøper Gunnar Vikrem.

Eiendomsstatistikken viser at prisen Vikrem betalte er i tråd med det andre har betalt for leilighetene og hyttetomtene.

Etter konkursen har hele eiendomsmassen har blitt overført til Helgeland Sparebank. Banken har ifølge bostyrer samtykket i overføringen og banken har videre akseptert å dekke nødvendige boomkostninger.

— Jeg er kjent med at Helgeland Sparebank vil forsøke å realisere panteobjektene. De vil også forsøke å leie ut spesielt borettslagsleilighetene, for dermed å få inn leieinntekter som kan betjene felleskostnader for å ikke komme i den situasjon at også borettslaget går konkurs. Boet er greit og oversiktlig. Det er ikke avdekket noen form for misligheter i forhold til det som er foretatt av bobehandling så langt. Det er ikke behov for verken kreditorutvalg eller borevisor, konstaterte Geir Løbersli.

Stagnert eiendomsmarked

Elin Edblad er eiendomsmegler og fagansvarlig hos Eiendomsmegler 1 i Brønnøysund. Hun sier de har merket at salget av leiligheter har stagnert.

— Folk er generelt sett forsiktig og det er høyere omsetningstid på leiligheter kontra eneboliger, sier Edblad.

— Betyr dette at det er for mange leiligheter ute for salg?

— Nei, det opplever jeg ikke. Dette har ingenting med objektene å gjøre, men at folk avventer og er forsiktige, tror eiendomsmegleren.

Hun sier at prisen har stagnert det siste halvåret til året. Noen spesielle objekter selger godt, men generelt sett har prisen gått ned. Hun tror nedgangen vil stagnere.

— Jeg tror dette vil snu ganske snart, men det er vanskelig å si for det er mange faktorer som spiller inn. Jeg tror usikkerhet i jobbmarkedet påvirker alt. Jeg håper Brønnøysund får positive nyheter snart når det gjelder jobbmarkedet, sier Elin Edblad.

Riktig timing

Vidar Kristoffersen i Strømsnesset Eiendom, har bygget totalt 71 leiligheter på toppen av Amfi Havnesenteret. Leilighetene ble bygget etappevis og alle var ferdige i 2013. Daglig leder Vidar Kristoffersen har ikke merket konsekvensene av treig omsetning på leiligheter.

— Det har stått litt stille i det siste, men det har ikke hatt så mye å si for oss for vi har ikke hatt så mye å selge heller. Men timing er veldig viktig og hos oss har det gått veldig bra, sier Vidar Kristoffersen.