Til helgen er det igjen klart for Speiderens loppemarked og auksjon - med någå attåt  - på samfunnshuset.

- Det er vel ti-tolv år siden vi startet og som vanlig har vi fått inn mange godbiter i løpet av året som har gått siden sist, sier Knut Ove Lønsetteig. Han viste fram noen av de beste godbitene utenfor lageret i Svarthopen sammen med auksjonarius John Arne Warholm og diskenspringer Sverre Berner Almendingen mandag.

Torghatten-sykkel og gassmaske

Auksjonarius Warholm står for en del av attåttillegget. På stående fot gis auksjonsobjektene de utroligste opprinnelseshistorier, med en salig blanding av fakta og god gammel jåsprat. Selv om sannhetsgehalten varierer veldig, er underholdningsverdien jevnt over god til glede for publikum. Årets forhåndsutvalgte toppobjekter er det imidlertid ingen tvil om ektheten av.

— Vi har fått inn en original Torghatten herresykkel produsert på Berg på slutten 1940-tallet. Den kommer med integrert verktøykasse festet under bæreren, med universalverktøy og lappesaker. Så følger vi opp fjorårets heteste salgsobjekt, tyskerhjelmen, med en tysk gassmaske, sier Warholm.

Han er ikke spesielt tungbedt når han blir spurt om å ta den på seg.

— Den kommer i originalbeholderen med ubrukt filter, og har et sertifkat som sier at den ble testet i 1938, sier Warholm.

Ripefri Beatles-LP

Å sette opp en fluktstol er en krevende øvelse, men ingen sak for en rutinert speider. Sverre Berner Almendingen ordnet opp, slik at Lønsetteig fikk avlastet sin nyopererte hofte. Før han satte seg bladde han igjennom bunken med LP-plater og fant en skikkelig godbit.

— Denne må jo være midt i blinken for vinlysamlere og Beatles-fans; "Please please me" fra 1963, helt ripefri, sier han.

To ruller med 8 og 16 mm film skal også under hammeren.

— 17. mai 1961 står det på en av dem, sier Warholm.

På trappen til de gamle hybelbyggene er det også alskens andre klenodier. Deriblant flere par skrupanser og snabelskøyter, en petromax parafinlampe, en vekt fra Lindells vågfabrikk i Linköping, bakstetrau og bakstebord, en snøskuffe i tre og en juletrefot i smijern, for å nevne noe.

— Det er lenge siden vi har solgt en rokk. I år har vi fire, så du har virkelig overgått deg selv med innsamlingen, Knut Ove. Denne er satt sammen med treplugger og må være laget på slutten av 1800-tallet, sier Warholm.

Leter etter nytt lager

Det er også en gjenganger.

— Denne Singer symaskinen ble solgt for 600 kroner i fjor. Men kjøperen syntes den var for tung å ta med seg, så vi fikk den tilbake, forteller Lønsetteig og ler.

De som er ute etter maritime gjenstander kan by på et gammelt garnanker i tre, eller en autentisk kahyttdør.

— Den har stått i en gammel fiskeskøyte. Alt er intakt med hengsler og dørlås. Den er laget av hardved, eik eller mahogni. Det er ikke brukt en eneste spiker, tredelene er tappet sammen og det er gjort ordentlig håndverk. Etter en liten oppussing har man en flott dekorasjon, sier Warholm.

Begge leilighetene i Svarthopen er fylt med innsamlede ting.

— I tillegg har vi et fullt lager nede på kaia med møbler. Vi er på desperat jakt etter nytt lager, for de gamle hybelbyggene skal etter hvert rives, sier Lønsetteig.

Det er auksjon og loppemarked både lørdag og søndag. I fjor ble det satt ny auksjonsrekord.

— Vi bikket 50.000, så neste mål er 60.000, sier Lønsetteig.

Det andre attåttillegget er musikalsk underholdning.

— Kjell Erik og gjengen og De Makalause kommer og spiller. Og så er det kafé med salg av mye godt, forteller Knut Ove Lønsetteig.