De to 18-åringene går siste året ved Brønnøysund videregående skole. De har snart 13 år bak seg som skoleelever, nå er det bare oppløpssiden igjen. De er slitne og lei. Tirsdag ble det holdt en egen studieforberedende dag for elevene ved vg3 i auditoriet på skolen.

- Jeg er drittlei, konstaterer Kristine.

- Jeg er veldig skolelei og det begynte egentlig i fjor, supplerer Emma.

- Er det aktuelt å ta et år pause før studiene tar til?

- Jeg er så skolelei nå at hovedmålet mitt er bare å få et bra snitt på vitnemålet. Jeg vet at det jeg har lyst til å bli har helt sinnssyke studier, men forskjellen der er at alt jeg lærer om der interesserer meg. Dette gir en annen motivasjon, mener Emma.

Bjørn Arve Bønå holdt foredrag om motivasjon og mestring for elevene i vg3 ved Brønnøysund videregående skole. Foto: Hildegunn Nielsen

Nøkkelen til suksess

Nettopp motivasjon var tema for foredraget til psykologilærer Bjørn Arve Bønå for avgangselevene. Hans ønske var å gi dem noen klare tanker om hva som motiverer dem og hva som kan gjøre dem i stand til å nå drømmen. Selv var Bønå dønn ærlig med elevene.

- Jeg gikk ut av videregående her i Brønnøysund uten vitnemål. Jeg sto ikke i matte, forteller Bønå.

Løsningen ble privatskole i Trondheim der han tok opp matte vg1, vg2 og vg3 på ett og samme år. Han fikk beste karakter i faget på alle disse tre nivåene.

- Det som møtte meg der var en lærer som hadde fokus på mestring. Han ga meg tro på at dette skulle jeg få til. Da jeg kom dit trodde jeg ikke at jeg hadde mattehjerne, men ble kjempemotivert og la ned en kjempeinnsats, forteller Bønå.

Han viste til forskjellen på ytre og indre motivasjon. Ved ytre motivasjon er det ting utenfor deg selv som er motivasjonsfaktoren, men med indre motivasjon handler det om å være interessert i det du skal lære.

- Motivasjonsforsking viser at det er lettere å nå et mål når man forteller andre om dette, sier Bjørn Arve Bønå.

Blankt lerret

De to 18-åringene får sitt vitnemål i juni. Før det må de ta noen valg.

- Jeg har mange ting jeg har lyst til, noen synes kanskje jeg er overambisiøs. Men jeg har tre ting jeg har lyst til. Det er å studere miljøpolitikk, eller å bli astronaut eller skuespiller. Det er store ambisjoner, men jeg har lyst til å bli noe eksepsjonelt slik at jeg som gammel kan sitte igjen og være stolt av det jeg har gjort, sier Kristine.

Før hun velger verken det ene eller det andre, har hun tenkt å avtjene førstegangstjeneste i forsvaret. Emma har planer i en helt annen retning.

- Slik jeg ser det blir det enten rettspsykologi eller astrofysikk, sier Emma.

- Hva er det som har påvirket deg når det gjelder valg av studier?

- Jeg kjenner nok mest på mine egne interesser. Hva jeg brenner for og hva jeg vil jobbe hardt for å oppnå. Derfor har jeg kommet frem til tre vidt forskjellige ting, forklarer Kristine.

For Emmas del var det ulike tv-serier som vekket hennes interesse for rettspsykologi.

- Det er nok en god blanding av at jeg først fant ut om yrket via serier og at jeg søkte det opp for å finne ut hva det var for noe. Jeg har også en søster som er seks år eldre og som studerer psykologi i Tromsø. Jeg har nok blitt litt påvirket der også, medgir Emma.

- Hva er det som motiverer dere?

- Det er at vi ser fremover, hva vi skal bli, mener de to.

- Dere har mange valg foran dere når videregående skole snart er over, hvordan oppleves det?

- Vi har hele livet foran oss, vi starter med blanke ark. Det er både spennende og skummelt, sier Emma Gullsvåg.