I en kjeller i Flaggstanghaugen har fem voksne rockere sin magiske ungdomshule. Der møtes de på mandagskveldene så ofte de kan. Lørdag kommer de ut av hulen og rigger seg opp Kred.

- Det skal bli artig å spille på nye Kred. Settllisten består av 20 låter, og rundt halvparten er helt nye. De er skrevet i løpet av de siste årene og aldri spilt for publikum før, sier bassist og låtskriver Sigve Skjelsvik.

Motsatt av Ole-Ivars

Som i Pelle Parafins Bøljeband øver Torghatten Band i en av gitaristenes kjeller.

- "Prøv igjen", "Dagen derpå", "Kom te mæ" og "Gamle hus" kommer også, forsikrer kjellereier, gitarist og låtskriver Arnt Strømsnes.

- Sigve og jeg skriver låtene hver for oss, forteller han videre.

Torghatten Band ble stiftet i 1977 og var ett av mange lokale band som turnerte de tallrike festlokalene på Sør-Helgeland. Det ble også spillejobber på Torghatten hotell. Etter noen års pause, gjorde de comeback i 2015. Sist de spilte var på Rootsen i fjor.

- Vi har holdt på like lenge som Ole-Ivars. Men mens de spiller hele tiden, spiller vi nesten aldri lenger, bemerker en skrattende Gunnar Pedersen.

- Og vi vet jo veldig godt hvem det skyldes, sier vokalist Rolf Leander Pedersen, og peker på sin storebror.

Gitarsheriffen i Sambandet er mye ute og reiser sammen med Åge.

- Men vi øver hver mandag når alle er hjemme og har fortsatt stor glede av musikken - og å være sammen, sier Skjelsvik.

Torghatten Band, fra venstre Rolf Leander Pedersen, Sigve Skjelsvik, Gunnar Pedersen, Sveinung Bratland og Arnt Strømsnes. Namsosisngen Terje Tranaas er bandets sjette medlem. Foto: Jøran Horn

- Og når vi har spillejobber så sjelden, blir det jo ekstra artig. Vi gleder oss veldig til lørdag, sier Rolf Leander, som jo også er aktiv i andre konstellasjoner.

Ny trommis

Den nevnte kvartetten har vært med helt siden starten. Terje Tranaas er femtemann. Han har en fortid både i Sambandet og D.D.E., bor i Namsos og kommer til spillejobbene. Foran Roots-spillingen ble Sveinung Bratland hentet inn som ny trommis.

- Han fikk ikke lang tid på å sette seg inn i repertoaret og klarte det godt. Men nå kan han ikke gjemme seg bak å være nykomling lenger, så forventningene skrus opp et par hakk, stikker Skjelsvik.

- Og så husker han bedre enn oss gamlingene, legger han til.

Sveinung Bratland er bandets nye trommis.

- Ja, jeg trekker jo virkelig alderssnittet ned på dette oldboyslaget, kvitterer nytrommisen.

Gunnar er nestor i bandet med sine 67 år. De andre er mellom 50 og 60. Han påpeker at de har et godt stykke igjen til de som virkelig kan kalles veteraner.

- Ian Hunter som kommer til Oktoberfest er 78! Jeg spilte sammen med ham på Sverresborg, en veldig trivelig fyr. Og Arve Tellefsen som har fylt 80 øver fortsett i timesvis hver eneste dag. Så vi har nå enda litt å gå på og kan godt holde det gående et par år til, fastslår Gunnar.

Ferskt oppvarmingsband

Nordavind skal varme opp publikum. Ungdomsbandet ble stiftet i forkant av Ungdommens kulturmønstring i vinter, og gikk videre fra fylkesmønstringen i Bodø til UKM-landsfestivalen som arrangeres i Sandnes i juni.

Nordavind består av bak f.v.: Stine Wiik Sandøy, Eirik Engen Steinsholm. Helge Løkeland, Kristian Larsen Hestås. Foran Kristine Sæthre Lind og Sandra Johansen.

- Det er veldig dyktige. Og det er artig å tenke på at de er helt i oppstarten, der vi var for 40 år siden, sier Sigve Skjelsvik.

En av de nye låtene er en aktuell kommentar til flyktningdebatten. "Send dem tebake" er lagt ut på Youtube.

Nordavind består av bak f.v.: Stine Wiik Sandøy, Eirik Engen Steinsholm. Helge Løkeland, Kristian Larsen Hestås. Foran Kristine Sæthre Lind og Sandra Johansen.