BAnett har fått innsyn i et brev som Olav Thon sendte til næringsminister Monica Mæland 4. mai 2015. Her forteller Thon at han eier et område på cirka 8000 kvadratmeter nord for eget hotell i Brønnøysund. Han mener dette vil gi tilstrekkelig plass for et bygg opp til cirka 20.000 kvadratmeter.

Tilbydde arkitekttegninger

I brevet redegjøres det for at Olav Thon Gruppen i 2015 bygget nye lokaler for Riksrevisjonen i Storgata i Oslo sentrum. Dette bygget sto ferdig i 2016. Thon skriver også at de bygger 25.000 kvadratmeter med kontorer i samarbeid med Oslo kommune og at deres byggepriser gir en besparelse på cirka 200 millioner kroner i forhold til kommunens opprinnelige budsjett.

«Olav Thon Gruppen tilbyr seg herved, gjennom vårt arkitektfirma, å tegne et nytt registerbygg i Brønnøysund uten omkostninger for staten. Tegningene vil dekke det romprogram og de funksjoner som registrene krever. Blir tegningene ikke benyttet er registrene uten ansvar for påløpte omkostninger, som i sin helhet dekkes av Olav Thon Gruppen. Jeg håper at tilbudet har interesse, som vil være et økonomisk alternativ til dagens kostnadsberegninger», skrev Olav Thon til ministeren for snart to år siden.

Statsbygg ute

Det var tirsdag den 28. februar Nærings- og fiskeridepartementet slapp nyheten om at det skal gjennomføres en offentlig anbudskonkurranse for å avgjøre hvem som skal sette opp det nye bygget til Brønnøysundregistrene i sentrum av Brønnøysund. Etter at Statsbygg leverte et forprosjekt til Nærings- og fiskeridepartementet, har departementet sett nærmere på hvordan etatens behov kan dekkes.

– Konklusjonen er at offentlig anbud, anbud, for oppføring sentralt i Brønnøysund, er den beste løsningen for et bygg som skal huse registrene i mange år framover, heter det i pressemelding.

Thon tegnet registerbygget

Det har ikke lyktes BAnett å få innsyn i skissene som Thon Gruppens arkitekter har laget. Men kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo ved Brønnøysundregistrene bekrefter at direktør Lars Peder Brekk har sett tegningene.

– Stemmer det at ansatte ved BR har fått se skissene til nybygg som Thon har fått utarbeidet?

– Våre ansatte har ikke fått forelagt skissene. Direktøren deltok våren 2016 i et møte hos NFD der skisser ble presentert.

Vi henviser til departementet for kommentarer knyttet til dette, sier Brønmo.

Departementet har så langt ikke svart på BAnetts henvendelse. BAnett har heller ikke lyktes å få svar fra Thon angående skissene.

Det er en privat utbygger som skal bygge og eie det nye registerbygget der Brønnøysundregistrene vil være leietakere. Det er Brønnøysundregistrene som i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet skal lage anbudsteksten.

– Hvor langt har dere kommet i prosessen med anbudsteksten for nybygget?

– Vi gjør nå de siste avklaringene med departementet. Så snart dette er på plass igangsetter vi anbudsprosessen. Både departementet og vi ønsker oppstart så raskt som mulig, sier Mette Siri Brønmo i en e-post fredag ettermiddag.