Forrige uke meldte SinkaBergHansen om mistanke om PD i lokaliteten til Bindalslaks i Tosen.

Bekreftet i Tosen og Lismåsøy

Nå er sykdommen påvist på to av Bindalslaks sjølokaliteter i Bindal og Brønnøy.

– Det er påvist PD på sjølokalitetene i Tosen i Bindal, og Lismåsøy i Brønnøy, som drives av Bindalslaks, sier avdelingssjef Arnt Inge Berget ved Mattilsynets avdeling i Salten til BAnett.

Lismåsøy ligger nordøst for Toft.

– Kort fortalt er PD en fiskesykdom som ikke skal spres nord for Hustadvika, og som skal bekjempes.

Det er påvist pankreassykdom (PD) ved to besetninger på Sør-Helgeland. Dette bildet er av oppdrettslaks i Vevelstad ved en tidligere anledning. Foto: Torstein Finnbakk

– Virksomheten har i dette tilfellet blitt bedt om å komme med en plan som skal godkjennes av oss for videre håndtering av fisken som er rammet.Nedslakting av fisken er en ting som kan være aktuell, men det er ingen automatikk i det, virksomheten skal som sagt komme med en plan i forhold til videre håndtering, sier han.

Rask sanering av smittet fisk gjorde at andre anlegg ikke ble smittet.

Sjelden sykdom i Nord-Norge

– Har man noen idé om hvor smitten kommer fra?

– For øyeblikket, nei.

– PD er en sykdom er varslingspliktig, og det er bedriften som har meldt fra. Man gjennomfører prøver av fisk og sjekker for PD månedlig.

– Det er sjelden PD påvises i Nord-Norge?

– Det er sjelden det har vært utbrudd i Nordland og Nord-Norge.

Brønnøy trolig smittet fra Tosen

Daglig leder Finn Sinkaberg i Bindalslaks forteller at det totalt er 2,7 millioner laks i besetningene i Bindal og Brønnøy.

– Det er såpass tidlig at vi ikke vet så mye ennå. Det er avgjort at lokaliteten i Brønnøy skal vi begynne å slakte. Der er det cirka 450.000 laks, til sammen er det 2,7 millioner laks på de to lokalitetene, sier Sinkaberg til BAnett.

Fisken i Brønnøy er fraktet fra den rammede besetningen i Tosen til Brønnøy, og det er sannsynligvis slik smitten har kommet dit.

– Det må derfor sannsynligvis være samme smittekilde. Det ble først bekreftet i går, i løpet av ganske kort tid ved vi mer om hva som har skjedd, sier han, og betegner det som en kinkig sak.

Kan ramme 100 ansatte

Det er altså ennå uklart om man må slakte hele besetningen i begge anleggene.

– Hvilke økonomiske konsekvenser vil det bety om dere må slakte alt?

– Må vi slakte alle er det enorme tap, men det har vi ikke regnet på. Jeg vet jo at det blir store tap i kroner og øre, men det som vil være verst er tap av arbeidet. Dette berører over 100 ansatte.

Nedslaktingen ved anlegget i Brønnøy berører 10-12 ansatte, men Bindalslaks er opptatt av at dette ikke skal ramme de ansatte i for stor grad.

– Vi må jo prøve å finne arbeid til alle de som blir rammet. Det er utgangspunktet, sier Sinkaberg.

Samarbeider med Mattilsynet

– Har Bindalslaks vært rammet av PD tidligere?

– Vi har hatt det en gang, men det var på fisk som var slakteklar, så det var ikke så stort problem. I sør-trøndelag har de hatt PD i mange år.

Veien videre er å finne en løsning sammen med tilsynet.

– Nå skal vi planlegge sammen med Mattilsynet, og får ikke lov til å gjøre noe uten deres godkjenning. Dette er en forferdelig sak. Det er helt klart. Om dette er rette måten å håndtere sykdom på er også et spørsmål. Det har vært ganske mange tilfeller. Dette er tiende tilfellet i regionen, om vi inkluderer Nord-Trøndelag, sier han.

Forebygging

Sør for Hustadvika i Romsdal brukes forebyggende tiltak for å stanse videre spredning, redusere utbrudd og redusere tap i forbindelse med PD-utbrudd.

Det finnes flere typer virus som forårsaker PD, blant de er SAV2, med utspring i Skottland, og SAV3 med utspring på Vestlandet de eneste som er rapportert i Norge.

Nord for Hustadvika er det en todelt strategi:

  • PD forårsaket av SAV 3 nord for Hustadvika bekjempes med umiddelbar utslakting etter påvisning av smitte eller sykdom. I området fra Nord-Trøndelag og nordover skal også PD forårsaket av SAV 2 bekjempes aktivt på tilsvarende måte.

  • PD forårsaket av SAV 2 blir i området mellom Hustadvika og Nord-Trøndelag håndtert med smitteforebyggende tiltak.