Mannskapet på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» i Hellas fikk tildelt Politiets medalje for internasjonal tjeneste onsdag. Dagen før mottok de Humanistprisen fra Human-Etisk forbund.

Mannskapet på «Peter Henry von Koss» kommer fra hele Norge, der de til vanlig tjenestegjør om bord i andre redningsskøyter. De tar med seg erfaringene videre til det daglige beredskapsarbeidet langs norskekysten.

– Vår redningsinnsats bidrar til å redde liv i en krevende humanitær situasjon i Hellas. Det er en stor ære å motta denne medaljen og det motiverer meg til videre innsats i kystberedskapen her hjemme, sier skipsfører Torjus Sundsdal i en pressemelding fra Redningsselskapet.

Politiets medalje

Politiets medalje for internasjonal tjeneste ble delt ut i Fanehallen på Akershus festning. Alle som har tjenestegjort på RS «Peter Henry von Koss» i Hellas og på «Siem Pilot» i Italia mottok medaljen, som ble delt ut av assisterende politidirektør Vidar Refvik.

– Vi vil hedre og takke dere som har gjort en forskjell for mange migranter, sa Refvik under medaljeseremonien.

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet understreker hvor stor betydning utenlandsoppdraget har for organisasjonen.

– Det siste året har vi reddet tusenvis av mennesker, og regjeringen har nå forlenget oppdraget inn i 2017. Det bekrefter at Redningsselskapets innsats nytter. Jeg er stolt av jobben som mannskapet på redningsskøyta i Hellas utfører, og at innsatsen deres blir lagt merke til og satt pris på. Dette viktige samfunnsoppdraget bidrar til å redde mange menneskeliv, sier Lind.

Humanistprisen

Tirsdag ga styreleder Tom Heidalen i Human-Etisk Forbund Humanistprisen til  mannskapene på redningsskøyta «Peter Henry von Koss» og på «Siem Pilot» for deres innsats for å redde mennesker i havsnød på vei over Middelhavet.

– Redningsoperasjonen i Middelhavet er humanisme i praksis. Humanistiske verdier som fellesskap, solidaritet, og menneskeverd er lite verdt dersom de ikke også praktiseres gjennom handlinger. Mannskapene på «Siem Pilot» og «Peter Henry von Koss« viser at vi er del av et fellesskap og har ansvar for våre medmennesker – enten de befinner seg i Norge, eller om de er i ferd med å legge ut på en farefull reise til Europa, sier Hedalen.

Reddet etter 10 timer i sjøen

Irakiske Fatima Al Zubadi (23) var til stede under utdelingen av Humanistprisen. Hun er en av de over 4 200 mennesker som er reddet av mannskapet på RS «Peter Henry von Koss». Tidligere på dagen møtte hun de som reddet livet hennes etter at hun ble kastet av en vannscooter og forlatt i farvannet mellom Tyrkia og Lesvos en augustkveld i fjor. Hun ble funnet i live etter hele 10 timer alene i sjøen.

– Jeg følte meg veldig sliten, kald og trøtt og klarte ikke å fortsette mer. Jeg hadde egentlig gitt opp. Da jeg så mannskapet på redningsskøyta trodde jeg det var engler som kom for å redde meg. Jeg kommer aldri til å glemme disse menneskene som hjalp meg tilbake til livet, sier Al Zubadi, som nå er bosatt i Finland.