Øystein Flatmo er daglig leder på Marine Harvest AS havbruksanlegg i Velfjord. Nå flyter han i vannskorpa på Toft,  i samme element som oppdrettsfisken han vanligvis betrakter.  Norsk Havbrukssenter og firmaet OilComp AS samarbeider om å gi oppdrettsnæringen sikkerhetskurs. Det har kommet nye sertifiseringskrav til oppdrettsbåter fra 8 meter, herunder sikkerhetsutstyr,kompetanse og sertifikatkrav.

Lærer livredningsteknikker i sjø

-For å være sertifisert, så må de som fører arbeidsbåtene, og arbeider fra båt på merd ha gjennomført grunnleggende sikkerhetskurs og radiokommunikasjons kurs innen nyttår, sier daglig leder Gunnar Knudsen i sikkerhetsfirmaet  Oilcomp AS. Firmaet  samarbeider nå med Norsk Havbrukssenter på Toft for å yte slike sertifiseringskurs lokalt.  De ansatte på Marin Harvest AS anlegg i Velfjord har denne uken som de første i rekken prøvd ut det nye kursopplegget. På video viser instruktørene Gunnar Knudsen og John Egil Nesse Marine Harvest AS ansatte redningsteknikker i sjø. I tillegg til sjøredning, så består kurset av HMS- og forebyggende sikkerhet, brannteori, søk/redning, praktisk brannslukking, røykdykking og førstehjelp.

Knudsen roser ukens kursdeltagere.

- Dette er ansatte i firma som satser tungt på sikkerhetsopplæring. De er vant til å tenke offensivt på sikkerhet, opplever Knudsen som skal holde tilsvarende kurs på Havbrukssenteret i ukene fremover, samt i Sandnessjøen.

Flere tilfeller av forlis

- Det har vært flere tilfeller av forlis innen oppdrettsnæringen siste åra. Sikkerhetskurs har veldig stor verdi. Opplæring er veldig viktig, at man faktisk trener på hva en skal gjøre hvis en opplever at fartøyet tar inn vann og får slagside. Det er viktig at øvelsene skjer i realistiske former, slik at en får bruke redningsutstyr og øve i vannet. Da kan en kjenne på hvor vanskelig det er å berge seg selv. Men dette handler ikke bare om når ulykken er ute.Det er også et forebyggende arbeid. Forskere som jobber med sikkerhet møter ofte at det er holdningene blant de ansatte det er noe galt med. Men dette er summen av mange ting. Opplæring er den del av dette å  lage gode holdninger,  sier seniorforsker Ingunn Marie Holmen ved SINTEF Fiskeri og Havbruk til BA .

Havbruk nest farligst av næringene

Oppdrettsnæringen blir etter fiskerinæringen beskrevet som næringen i Norge det er farligst å jobbe i.

Tall SINTEF  har hentet inn og presenterte i april i år,  viser at det er registrert 34 dødsfall i oppdrettsnæringen i perioden 1982 til 2015. Samtidig viser registreringer hos NAV for perioden 2001 til 2012 at det i perioden var 761 registrerte arbeidsulykker med personskader.

- Vi ser at det er ulike årsaker til dødsfallene i næringen når en ser på alle årene og setter sammen tallene. Fartøyforlis er årsak til flest dødsfall, med typisk transport til og fra anlegg. I en periode jobbet de ansatte alene påanleggene og tidligere var det dårligere kvalitet på fartøyene som blebenyttet. De var heller ikke spesielt tilpasset driften. Deretter er det drukning, mann over bord, samt slag fra gjenstander som er grunn til flest dødsfall, uttalte Holmen ved SINTEF Fiskeri og Havbruk til Intrafish i april.