Siste: Lørdag formiddag svarer Lars Petter Kaski  i Vegvesenet følgende til BAnett:

- Arbeidet fortsetter i dag. Vet ennå ikke når/om vi kan åpne i dag.

Fredag kveld opplyste Vegtrafikksentralen av veien ikke åpnes fredag. Lørdag morgen er status fra Vegtrafiikksentralen at veien er stengt.

På Tosenveien ved Bjørnstokk kraftstasjon har veien rast ut på den ene siden og autovernet henger i løse lufta.

- Veien er stengt mens vi venter på at spesialister skal komme til for å se på dette, sa Christer Angermo, som er trafikkoperatør i Statens vegvesen, fredag morgen.

Håper å åpne ett felt

Det ble først antatt at veien vil holdes stengt hele dagen. Men klokken 14.30 opplyser seksjonsleder for drift- og vedlikehold Lars Petter Kaski hos Vegvesenet at det jobbes for å åpne ett felt på veien.

- Det er et team med geoteknikere og gravemaskin på stedet. Vi har håp om å få åpnet ett felt, men vi er nødt til å finne fast fjell til dette for å være sikre på at veien ikke skal rase ut. Finner vi nok fjell til å åpne et felt, så åpner vi ett felt. Men vi vet ikke ennå når dette blir, sier Kaski.

- Kan dette skje allerede fredag ettermiddag eller kveld?

- Vi jobber så lenge det er lyst og vi ser at det kan være muligheter for å få åpnet et felt, sier Kaski.

- Hvor lang tid vil det ta å få veien tilbake til full funksjonalitet?

- Det vil ta tid, og jeg tør ikke spekulere i hvor lang tid det vil ta. Der må vi blant annet vente på kartlegging av sjøbunnen, boringer og andre undersøkelser. Det eneste jeg kan si sikkert er at det vil ta tid.

Strømbrudd

Strømmen gikk i Tosbotn klokka 07.28 i dag tidlig, sannsynligvis som følge av raset.

- Det er strømløst i hele Tosbotn og vi har fått informasjon om at det har gått et ras som sannsynligvis har skadet noen kabler hos oss. Vi har personell som er på vei både fra Brønnøysund og fra Mosjøen for å se på skadene. Vi har ikke full oversikt over hvordan det ser ut der, sier Tore Morten Valåmo som er leder for driftssentral i Helgeland Kraft.

Valåmo melder at raset har tatt med seg traseen for alle kablene som går inn og ut av området i tillegg til en nettstasjon. Dette har ført til at 13 trafoer er ute. I løpet av kort tiid vil Helgeland Kraft få mulighet til å forsyne strøm frem til Bekkevold via en reserveforsyning. Da er det bare Tosbotn som gjenstår.

- Vi vil få på plass en midlertidig strømforsyning med et transportabelt strømaggregat slik at det blir strøm også i Tosbotn, men dette vil ta noen timer, sier Valåmo.

Klokka 14.10 fikk kunder i Tosbotn strømmen tilbake ved hjelp av strømaggregatet.

- I løpet av dagen har vi håp om å få gjenopprettet drift i Tosbotn også uten aggregat, men vi vil ha dette stående i beredskap. Vi har ikke fått sluppet til i rasområdet for å se på skadene ennå så vi vet ikke hvor omfattende det er, sier Tore Morten Valåmo.