Dom var ventet om fjorten dager. Men allerede i dag, fredag tre dager etter siste ord falt i Oslo Tingrett, så foreligger det dom i saken hvor familien Hashemi saksøker den norske stat. Saken gjelder gyldigheten av UNE-vedtak om tilbakekall av flyktningstatus og avslag på søknad om beskyttelse for tre barn og deres mor.

-Retten finner at UNEs vedtak vedrørende Shila, Payman, Said og mor er ugyldige både når det gjelder tilbakekall av lovlig flyktningstatus, og når det gjelder vurderingen av opphold på humani­tært grunnlag. I tillegg er vedtaket om retur ugyldig for Shilas vedkommende, heter det i domsavsigelsen som falt i dag.

Høyst uvanlig

- Dette er kjempepositivt. Jeg er godt fornøyd,  sier advokat Kristin Fagerholt Lund i Humlen & Rieber-Mohn advokatkontor.  Hun karakteriserer det som høyst uvanlig at domsavsigelse kommer så raskt.  Men hun heller kaldt vann i årene. Det er ikke slik at mor og barn straks hentes ut av Afghanistan for beskyttelse i Norge.

- Vedtakene som gjelder mor og barn er kjent ugyldige. Spørsmålet nå er om staten anker, uansett må UNE fatte ny beslutning. Vi har sett tidligere at  staten likevel ikke har tatt dom til etterretning. De kan også endre begrunnelsene sine, og likevel gi avslag, erfarer Fagerholt Lund.

Bety mye for mange

- Vi har vunnet på alle punkt slik det ser ut for meg nå. Dette kommer til å bety mye for mange, sier en rørt Kari-Anne Rørmark i støttegruppa for familien Hashemi.  I domsavsigelsen  begrunnes dommen særlig når det gjelder Shila.

- Viktige elementer knyttet til 14-årige Shila er i stikkordsform særlig følgende:

+hun var på lovlig måte innvilget oppholdstillatelse med flyktningstatus

  • verken hun eller foreldrene har gitt uriktige opplysninger

  • hun bodde tre år i Brønnøysund

  • hun var fullintegrert i lokalsamfunnet – også på fritiden

  • hun gikk i ordinær norsk skole på relevant årstrinn

  • området hun skulle returneres til, ble av UDI vurdert som "ikke sikkert", men UNE fant sikkerhetssituasjonen der som "pr. i dag å være stabil". UNE vurderte ikke det forhold at området er Taliban-dominert med sterke innslag av sharia med klare oppfatninger om kvinners rolle. Den sannsynlige konsekvensen for Shila vil være liten eller ingen ytterligere skolegang, ekteskap i løpet av de første par årene med ikke egen utvalgt mann og forventning om barn deretter

  • en positiv avgjørelse vil ha beskjedne innvandringspolitiske konsekvenser idet det er et begrenset antall personer i tilsvarende situasjon

For de to guttene er det mange av de samme momentene som for søsteren og tillegg skal søsken med slik tilknytning mellom dem som i dette tilfellet, ikke skilles. Mors grunnlag vil være at barna får opphold, heter det i dommen.

Dommen inkluderer ikke barnas far

Men dommen gjelder ikke barnas far.  Saksøkerne frafalt anførselen om velbegrunnet frykt for forfølgelse på hjemstedet som følge av etnisk tilhørighet og den generelle sikkerhetssituasjonen. Det ble derimot anført at det foreligger feil rettsanvendelse og bevisvurdering av tilbakekall for mor og barna.

I tingretten tirsdag konkluderte statens advokat Fredrik Jadar at staten hadde vunnet fars sak.

-Jeg peker på at saken er hevet for hans del, og at staten har vunnet hans sak. Hva som er bakgrunnen for frafallet av hans sak lurer jeg på. Det var anført at det heller ikke var sikkert for hans del i Afghanistan. Uavhengig denne sakens videre gang for mor og tre barn, så skal far uansett oppholde seg videre i Afghanistan.  Hvordan de ser for seg familielivet skal fortsette vet jeg ikke, men det er sikkert en tanke bak, sa Jadar.

Les mer i morgendagens BA på papir

Det er foreløpig usikkert om dommen innebærer at Shila, Peyman og Said Rahman nå kommer tilbake til Norge