Kalkbruddet på Akselberg i Velfjord vurderes som deponi for farlig uorganisk avfall. Det skriver Teknisk Ukeblad (TU.)

Klima- og miljødepartementet ga i sommer Miljødirektoratet i oppdrag å utrede hvor i Norge et nytt nasjonal deponi bør ligge. I dag er det i Norge ett slikt deponi, i Re kommune i Vestfold, men det begynner å bli fullt.

På bakgrunn av dette ba Miljødirektoratet Direktoratet for mineralforvaltning om å lage en liste over gruver og steinbrudd som kan egne seg. Det er her steinbruddet til Brønnøy Kalk kommer inn.

Det første kriteriet som ligger til grunn fra Miljødirektoratet er at bruddet må være avviklet senest 2020. Dette kan bli et problem, hvis man skal tro daglig leder Torbjørn Sellæg ved Brønnøy Kalk.

– Vi har ikke vært inne i denne prosessen i det hele tatt. Vi vil fortsette å drive med kalkdrift i 30 år til slik jeg ser det. Jeg regner oss som uaktuell til dette formålet, sier Sellæg i en kort kommentar til Helgelendingen.

Det er flere kriterier som ligger til grunn fra Miljødirektoratet.

* Deponiområdet må ligge relativt nær en havn som kan ta i mot middels store lastebåter, eller ha en mulighet til å lage en egnet havn.

* Oppfyllingsvolumet må romme minst 20 års drift (en størrelsesorden på 10 millioner kubikkmeter)

* Helst må deponiet ligge under grunnvannstand

Seksjonsleder for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet, Pål Spillum, understreker ovenfor TU at flere av bruddene på listen av 12 mulige deponier ikke fyller alle kriteriene. Flere, i likhet med Akselberg-bruddet, er i driften i full gang. Spillum sier på direkte spørsmål fra TU at det er noen lokaliteter som er «nokså uaktuelle,» men vil ikke spekulere i hvilke før  Norges geologiske undersøkelse har gjort ferdig rapporten fra de 12 kandidatene.

Ifølge vurderingen er det ventet at produksjonen på Akselberg blir avsluttet om rundt 30 år. Da vil det være uttatte volumet være omtrent