-Vi er kjent med at situasjonen for Brønnøysundregistrene er kritisk. Uten et nytt registersystem er det risiko for at registerdriften stopper opp, og et nytt registersystem er selve kjernen i registerdriften ved Brønnøysundregistrene, sier Margunn Ebbesen, Høyre og Kenneth Svendsen, Frp i en pressemelding.

De viser til at regjeringen  i budsjettet for 2016 har prioritert tiltak som fremmer arbeid, aktivitet og omstilling.

-Et slikt tiltak er det nye saksbehandlingssystemet til Brønnøysundregistrene. Vi er derfor veldig glade for at regjeringen nå foreslår å bevilge 205 millioner til et nytt saksbehandlingssystem for Brønnøysundregistrene sier de. Samlet kostnadssum for dette prosjektet er 1,2 milliarder kroner.

Gledens dag

-Med forbehold om at de tallene Ebbesen presenterer er riktig, så er dette en gledens dag for brønnøysundregistrene,  lokalsamfunnet og nasjonen. Det er veldig viktig for oss å komme igang med arbeidet med å  fornye registersystemene. Det er en stor og kjempeviktig jobb som skal  gjøres. Den vil være med å manifestere registrenes posisjon, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Glad ved Brønnøysundregistrene.

-Skal man kunne videreutvikle Altinn og ta ut et større potensiale for samhandling i og mellom næringsliv, offentlig sektor og privatpersoner er det helt nødvendig med et nytt registersystem hos Brønnøysundregistrene,  sier Ebbesen.

Bakgrunn

I dag har Brønnøysundregistrene 14 saksbehandlingssystemer/registersystemer som betjener 16 registre. Disse bygger på plattformer som er over 20 år gamle og som er utviklet for et papirbasert system. I takt med den digitale utviklingen har Brønnøysundregistrene måttet tilpasse og omskrive disse systemene. Dette har over tid ført til en svært komplisert og uoversiktlig systemportefølje som bærer preg av økende grad av nødløsninger.

Samlet kostnadsramme for den 5,5 år lange prosjekttiden er 1,2 milliarder kroner. For 2016 er det et bevilgningsbehov på 205 millioner kroner. Netto nåverdi (differensen mellom investeringens forventede nytte og kostnad diskontert over investeringens levetid) er beregnet til 330 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.

Redusere gebyrene

Et annet viktig moment for H/Frp- regjeringen er å redusere gebyrbelastningen for næringslivet. Nærings- og fiskeridepartementet har, i samråd med Brønnøysundregistrene, gjennomgått dagens gebyrstruktur med mål om å fjerne overprisede gebyrer.

Stortingspolitiker Kenneth Svendsen, FrP, er fornøyd med at regjeringen i dette budsjettforslaget foreslår at gebyrene ved Brønnøysundregistrene reduseres med 78 millioner kroner som følge av ny gebyrordning.

-Reduserte gebyrer er positivt, særlig for norske bedrifter. Forslaget vil medføre en mer forutsigbar og enklere gebyrordning supplerer  Ebbesen.

Rammevilkårene for Frivilligheten er også viktig. For frivillige organisasjoner reduseres gebyrbelastningen med 5,4 millioner kroner som følge av bortfall av årsavgift i Frivillighetsregisteret. Dette samlet er gode nyheter for både næringsliv og frivillige organisasjoner avslutter nordlandsbenk-representantene Margunn Ebbesen, Høyre og Kenneth Svendsen, Frp.